Riensluis Lemmer wordt versterkt

1

Staatssecretaris Joop Atsma heeft vandaag het startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de Riensluis in Lemmer. De sluis is onderdeel van de dijk die Friesland beschermt tegen het water van het IJsselmeer. Bij het Woudagemaal, het oudste en nog werkende stoomgemaal van Nederland, zei de staatssecretaris van Infrastructuur en mileiu: “Een sterkere Riensluis betekent ook droge voeten voor de toekomst. De Riensluis wordt één van de juweeltjes van Friesland, net als het Woudagemaal. Met deze verbeteringen kan het de tand des tijd doorstaan en Frslân droog houden voor volgende generaties.”

Hoogwaterbescherming
De door Wetterskip Fryslân te realiseren sluisversterking maakt deel uit van het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma. Binnen dit programma werken het rijk en de waterbeheerders samen om "in het land afgekeurde waterkeringen en kunstwerken op een sobere, doelmatige en robuuste wijze te versterken". Dat moet Nederland beter beschermen tegen wateroverlast en overstromingen.

Vispassage
De werkzaamheden aan de Riensluis bestaan onder andere uit de versterking van de sluishoofden, het vervangen en mechaniseren van de sluisdeuren en het aanbrengen van een vispassage zodat vissen vrij heen en weer kunnen zwemmen. De totale projectkosten bedragen circa 3 miljoen euro, waarvan het grootste deel wordt gefinancierd door het HWBP. In oktober van dit jaar moet de sluis weer voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen.

Article bottom ad

1 reactie

  1. Wat was het doel van de Riensluis (spuisluis) in het verleden voor de bouw van de huidige sluis die nu gerenoveert gaat worden.

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.