- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwReizigers blij met derde elektrisch veer op Noordzeekanaal

Reizigers blij met derde elektrisch veer op Noordzeekanaal

- Advertentie -

Delen

Op maandag 7 februari is de NZK Pont 102 in Zaandam feestelijk gedoopt door wethouder Annette Baerveldt van de gemeente Zaanstad. Dit nieuwe schip start op de verbinding tussen Amsterdam en Zaandam, de zogeheten Hem-verbinding. 

De NZK Pont 102 is het derde schip uit een serie van vijf elektrische schepen. Hiermee zijn alle drie de Noordzeekanaalverbindingen van GVB nu volledig elektrisch én varen ze uitstootvrij.

E-ponten

“Het is een mooie tussentijdse mijlpaal om bij stil te staan”, zei Ramon Rippens, directeur Operatie. “We zijn over de helft. Van de vijf worden er drie ingezet voor de exploitatie en twee als reserve voor exploitatie en onderhoud. We merken dat reizigers ontzettend enthousiast zijn over de schepen. Ze vinden het heel fijn om met deze schepen een oversteek te maken, omdat de schepen amper geluid maken. Ze gaan bijna geruisloos door het water.” 

“Ook het feit dat we het dek flexibel kunnen indelen al naar gelang er meer fietsers of auto’s zijn, vind men prettig. Wat we ook gemerkt hebben, is dat reizigers het liefste allemaal een eigen pont willen. Zo heeft Velsen de 100 ‘geclaimd’, en Buitenhuizen de 101. En hier bij de Hem-verbinding wil men graag dat de 102 vast komt varen.” 

IJsbergen op het Noordzeekanaal

Rippens: “Helaas kunnen we de ponten niet vast op een oversteek inplannen, omdat de ponten ook weleens voor onderhoud naar de werf moeten. Daarom rouleren ze. Maar we vinden het fijn om te horen dat de elektrische ponten zo gewaardeerd worden.”

“De tijd gaat snel en de technologie ontwikkelt zich in rap tempo”, aldus Jan-Willem Sluyters, opdrachtgever namens de gemeente Amsterdam. Waar we een aantal jaren nog twijfelden over de haalbaarheid van volledig elektrische veerponten, beren op de weg zagen, of zelfs ‘ijsbergen’ op het Noordzeekanaal, nemen we vandaag het derde plug in-hybride veer in gebruik.” 

“We – en dat geldt met name voor exploitant GVB Veren; de gemeente is opdrachtgever – scoren hoge waarderingscijfers waar het gaat om de dienstverlening op het IJ en het Noordzeekanaal. Daar zijn we niet alleen trots op, we zijn er ook zuinig op. Mede daarom zijn we blij met deze nieuwe mijlpaal. Het oversteken van het Noordzeekanaal, waar jaarlijks toch zo’n 350.000 mensen gebruik van maken, wordt steeds schoner.”

De NZK Pont 102 werd feestelijk gedoopt door wethouder Annette Baerveldt van Zaanstad. (foto GVB)

“Als wethouder Duurzaamheid juich ik de ingebruikname van alweer de derde elektrische veerpont toe”, zei Annette Baerveldt. “De uitstootvrije pont draagt bij aan het terugdringen van de uitstoot in de onze regio en is een prachtige aanwinst voor het Noordzeekanaalgebied.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -