- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsProef op Noordereiland: gratis extra walstroom uit batterij

  Proef op Noordereiland: gratis extra walstroom uit batterij

  - Advertentie -

  Delen

  Op het Noordereiland in Rotterdam is gratis walstroom beschikbaar voor grote binnenvaartschepen (CEMT-klasse V en hoger) die meedoen aan een proef met elektriciteit uit een batterijsysteem. Skoon Energy heeft in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam op de Maaskade een batterijsysteem geplaatst.

  In het centrum van Rotterdam geldt een generatorverbod voor stilliggende binnenvaart. De binnenvaart is daar dus aangewezen op walstroom, maar sommige schepen hebben behoefte aan méér stroom dan de normale voorzieningen kunnen leveren. De batterij ondersteunt de walstroomkasten die op de Maaskade staan door meer vermogen beschikbaar te stellen voor de afgemeerde schepen. De proef duurt tot 31 maart 2022 en moet uitwijzen of het batterijsysteem in combinatie met de vaste walstroomkast een oplossing biedt.

  Flexibele oplossing

  Sinds 2010 staan op zo’n zestig plaatsen in het centrum van Rotterdam walstroomkasten voor de binnenvaart. Die kasten kunnen aan vier tot zes binnenvaartschepen walstroom leveren tot een maximum van 40 Ampère. Sommige grotere binnenvaartschepen hebben tegenwoordig behoefte aan meer stroom. Om die tegemoet te treden zonder ingrijpende maatregelen te moeten nemen, heeft het Havenbedrijf gekozen voor deze flexibele oplossing.

  Tot 63 Ampère

  Door de batterij tussen de bestaande walstroomkast en het binnenvaartschip te plaatsen, zal op het moment dat een binnenvaartschip meer dan 40 Ampère vraagt, de batterij het extra gevraagde vermogen leveren, tot een maximum van 63 Ampère.

  Zonder de batterij ertussen zou in een dergelijk geval de zekering eruit klappen en het binnenvaartschip zonder stroom zitten. Bovendien kunnen andere binnenvaartschepen in de oude situatie geen gebruik meer maken van deze walstroomaansluiting tot die is hersteld. Het koppelen van het batterijsysteem voorkomt dat.

  Skoon Energy

  Skoon Energy heeft de batterij geleverd. Dit bedrijf heeft een online verhuurplatform voor het gebruik van mobiele batterijen en andere vormen van schone mobiele energie. Op een toegankelijke marktplaats kunnen bedrijven mobiele energieopslag aanbieden of boeken. Ook festivals, evenementen, bouwplaatsen en filmsets hebben via Skoon tijdelijk toegang tot schone energie.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -