Prinses Anne bezoekt in Rotterdam Global Mercy

0
Prinses Anne op de brug in gesprek met de kapitein. (foto Mercy Ships)

De Britse prinses Anne was vrijdag 4 maart in Rotterdam voor een bezoek aan de Global Mercy, het nieuwe en grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld. De 71-jarige dochter van koningin Elizabeth werd rondgeleid en ontmoette aan boord vrijwilligers van Mercy Ships.

Prinses Anne is sinds 2021 beschermvrouwe van Mercy Ships. Het bezoek aan de gloednieuwe Global was haar eerste in die hoedanigheid. In 2011 bezocht ze in Sierra Leone al een ander hospitaalschip van de organisatie, de Africa Mercy. Dat schip ligt op dit moment in Senegal.

Chirurgische zorg

Namens Mercy Ships Nederland heette bestuursvoorzitter Jan van den Bosch de prinses van welkom in Rotterdam. Op de vraag hoe ze het bezoek aan het ziekenhuisdek had ervaren, vertelde de bewogen prinses dat ze diep onder de indruk was van de toewijding van de medewerkers aan boord en dat ze had genoten van de open gesprekken met hen. “Na zoveel decennia aan het roer van chirurgische zorg via de zeeën, is het duidelijk te zien hoe Mercy Ships die ervaring en kennis heeft toegepast in het ontwerp van de Global Mercy. Het was een genoegen om enkele chirurgen, medische teams en bemanning te ontmoeten die hoop en genezing brengen aan talloze mensen.”

Realistische droom

Prinses Anne zei het een eer te vinden “om deel uit te maken van deze feestelijke gebeurtenis van het allereerste, speciaal gebouwde, ziekenhuisschip in de vloot van Mercy Ships. Het toepassen van de ervaring en het leren van uw vorige schepen heeft geleid tot dit buitengewone schip met een enorm potentieel voor de toekomst. Het was een droom, maar het was altijd een realistische droom, dus mijn felicitaties gaan naar jullie allemaal, in het bijzonder naar de oprichters, omdat Mercy Ships op zich al een daad van geloof was.”

De Global Mercy deed Rotterdam aan voordat het nieuwe schip wordt ingezet voor zorg in Afrika. (foto Mercy Ships)

Grootste ziekenhuisschip ter wereld

De Global Mercy, het grootste ziekenhuisschip ter wereld, is gebouwd in China. Het arriveerde zaterdag 26 februari in Rotterdam. Twee weken lang wordt het schip met gratis rondleidingen, online tours en evenementen aan de wereld gepresenteerd. Op 15 maart verlaat het schip de Rotterdamse wateren en gaat de Global Mercy op weg naar zijn missie in Afrika: het toegankelijk maken van medische zorg in de armste landen van de wereld. De Global Mercy is niet alleen varend ziekenhuis, maar ook opleidingsschip voor Afrikaanse medici.

De Global Mercy is de grote zus van Africa Mercy, het huidige ziekenhuisschip van Mercy Ships. Met het nieuwe schip verdubbelt Mercy Ships zijn impact. Niet alleen met levensreddende ingrepen, maar ook met opleidingen en trainingen voor lokale zorgmedewerkers in Afrika. Als beide schepen operationeel zijn, verwacht Mercy Ships elk jaar meer dan 5.000 medische ingrepen te kunnen doen en meer dan 28.000 tandheelkundige ingrepen. De vrijwilligers zullen elk jaar ook meer dan 2.800 medische professionals opleiden.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.