- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPraktijkexamens vernieuwde vmbo gestart

Praktijkexamens vernieuwde vmbo gestart

- Advertentie -

Delen

Deze week zijn de vierdejaars basis- en kaderleerlingen van de Maritieme Academie Harlingen en het Maritiem College IJmuiden gestart met hun praktijkexamens. Het is voor deze scholen de eerste keer dat het centraal schriftelijk en praktisch examen voor het profiel Maritiem en Techniek vernieuwde stijl wordt afgenomen.

Vorig jaar is het vmbo gewijzigd. In de bovenbouw zijn de ruim dertig afdelingsprogramma’s vervangen door tien profielen. Om te beoordelen of de beroepsgerichte programma’s voor het vernieuwde vmbo ook in de praktijk werken, worden de nieuwe examenprogramma’s nu eerst getest op een beperkt aantal scholen. De Maritieme Academie Harlingen en het Maritiem College IJmuiden zijn pilotschool voor het profiel Maritiem en Techniek.

Jan-Henk Braam, docent Maritiem en Techniek op het Maritiem College IJmuiden en sinds het begin betrokken bij de totstandkoming van het examenprogramma MaT, vertelt: “In het najaar van 2014 zijn wij als laatste, met drie vakrichtingen om de tafel gaan zitten om het 10e profiel te gaan vormgeven. Vanuit Haven & Vervoer, Scheeps- & Jachtbouw en Rijn-, binnen- en kustvaart is het profiel Maritiem en Techniek ontstaan. Heel belangrijk daarbij was voor ons ook dat we de beroepskwalificatie Rijn-, binnen- en kustvaart, dat wij als enige vmbo-opleiding in Nederland mogen afgeven, behouden hebben.”

 

Spannend

“Nu doen wij als eerste profielexamen in Maritiem en Techniek. De samensmelting van de drie vakrichtingen is een enorme verrijking voor onze leerlingen, wat tot uiting komt in dit examen. Het examen Maritiem en Techniek bestaat uit onderdelen die voor elke vakrichting herkenbaar zijn. Voor ons als docenten was het een spannende ervaring: staat alles op zijn plek? Hebben we overal over nagedacht? De leerlingen goed voorbereid? Een enorme klus die wij met ons allen geklaard hebben. De leerlingen waren uiterst geconcentreerd en deden het hartstikke goed.”

In 2018 leggen alle leerlingen in het vmbo de beroepsgerichte examens nieuwe stijl af.

 

foto: Maritiem College IJmuiden

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -