- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOverslag North Sea Port 10 procent gestegen

Overslag North Sea Port 10 procent gestegen

- Advertentie -

Delen

De overslag via de zeevaart in North Sea Port pakte in het eerste halfjaar van 2022 ruim 10 procent hoger uit dan in 2021. Met 37,5 miljoen ton was het 3,5 miljoen ton meer.

Het tweede kwartaal was het sterkste kwartaal ooit in de havens Gent, Terneuzen en Vlissingen. Hierdoor noteerde North Sea Port ook de beste jaarhelft ooit.

In de slipstream van de overslag via zeevaart, kende ook die van de binnenvaart het beste kwartaal en het beste halfjaar ooit. Voor de eerste zes maanden komt dit neer op 33 miljoen ton lading, een stijging met bijna 13 procent.

Stukgoed in de lift

De overslag van stukgoed herstelde zich tijdens de eerste zes maanden van dit jaar sterk. De groei was maar liefst ruim 21 procent, ofwel 1 miljoen ton tot (een totaal van 5,5 miljoen ton). Er werden vooral meer staalplaten, hout en groenten en fruit behandeld. Hiermee zit het stukgoed bijna weer op het niveau van vóór corona.

Bij roro was de toename bijna 16 procent. Dit segment kwam daardoor uit op 2 miljoen ton.

Droge bulk kende een groei van 2,4 miljoen ton tot 20,2 miljoen ton. Deze stijging, 13,6 procent, zat ‘m vooral in de vaste brandstoffen, zoals steenkool en petcokes, maar ook oliehoudende zaden, bouwmaterialen en producten voor de staalindustrie scoorden plussen.

Minder containers

Vloeibare bulk blijft met een totaal van 8,7 miljoen ton status quo. Bij de containers was een daling te zien. Dat kwam onder meer doordat voor het vervoer van groenten en fruit minder vaak containers worden gebruikt. Deze goederensoorten gaan nu weer vaker op pallets; vandaar de toename bij stukgoed.  Al met al nam de containeroverslag af met ruim 13 procent, om uit te komen op 1,1 miljoen ton.

Rusland

Rusland is nog steeds de belangrijkste handelspartner voor de havens van North Sea Port. De lading steeg zelfs nog ondanks de sancties tegen het land, met bijna 20 procent (tot 3,8 miljoen ton). Sinds 10 juli valt ook hout onder het embargo en vanaf 10 augustus geldt hetzelfde voor vaste brandstoffen. Van dergelijke producten werden de voorbije maanden extra voorraden aangelegd.

Voor de tweede jaarhelft verwacht North Sea Port dan ook een daling van de goederenoverslag uit Rusland. Ook de inflatie en aanhoudende hoge brandstofprijzen pakken waarschijnlijk negatief uit voor de overslag(cijfers) in de tweede jaarhelft.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -