Onvergetelijk en emotievol

0

Gisteren (donderdag 9 juni) was Alpe d’HuZes, de benefietklim voor onderzoek naar kanker. Uit de binnenvaart doen zes teams van acht renners mee onder de naam Binnenvaart To The Top. Hans Heiligers bivakkeert op Alpe d’Huez en doet verslag van de gebeurtenissen en verrichtingen. Donderdag 9 juni.

♦ ‘Binnenvaart To The Top haalt 233.890 euro op’
♦ ‘Wielrenners aangekomen bij Alpe d’Huez’
♦ ‘De Alpe d’HuZus dag’

De start was om 04.30 uur. (foto’s Hans Heiligers)

Voor de sporters en hun aanhang was het een kort nachtje dat voorafging aan de start van de grote dag waarop maanden was gewacht. Rond drie uur in de ochtend werden de eerste fietsen uit de stalling opgehaald, waarna ze nog een laatste check kregen van hun berijders. Honderden vrijwilligers langs het gehele traject gaan vandaag hun best doen voor een goed verloop van een geweldig evenement. De weg naar de startplaats is even later één groot lint van gekleurde lichtjes waarlangs de deelnemers van alle kanten richting startplaats fietsen.

Afzien
Om half vijf klinkt in het dal een enorm startschot als sein voor de eerste groep die de lang verwachte rit naar boven gaat maken. Vanzelfsprekend mogen de ruim 4300 deelnemers gedoseerd aan hun toer beginnen. Langs de kant van de route naar boven hebben duizenden supporters op de bekende Hollandse wijze hun plaatsen ingenomen met klapstoelen, thermoskannen en spandoeken.
De passerende deelnemers worden toegejuicht alsof ze nu al de finish hebben gepasseerd. Maar die is nog even verwijderd en de berg vraagt veel inzet en kracht van de beklimmers: 21 bochten naar de 1860 meter hoge top. De top waarvoor maanden getraind is.
Als we na zo’n anderhalf uur de eerste fanaten weer zien terugkomen begrijpen we dat het zeer moeilijk is geweest. Zelfs zeer ervaren renners vertellen dat ze het nooit zo koud hebben meegemaakt. Er wordt dan ook zeer afgezien.

Vader Marinus Hoogendoorn, dochter Marylène en zoon Leendert (vlnr) worden bij de finish opgeangen door vrouw annex moeder Lenie.

Ongekende prestaties
Gelukkig wordt het later op de dag beter en krijgt ook de zon zin om de Hollanders te sponsoren. Bij de finish lijkt het wel carnaval. Boven op de berg is er even tijd voor een snelle hap ontbijtkoek, een banaan of iets anders. Anderen beginnen meteen aan de afdaling waarvoor de organisatie een maximumsnelheid heeft bepaald van 45 kilometer.
In de loop van de dag blijken de sfeer en het weer voor ongekende prestaties te zorgen. Ook in ons team en de daarbijhorende supporters stijgt het enthousiasme. Iedereen is op tijd voor de klok van acht uur binnen en op dat moment kunnen we in de geschiedenis van de eerste Binnenvaart To The Top de prestaties bijschrijven die met een keiharde inzet door onze teamleden worden binnengesleept.

Bij de finish leek het wel carnaval.

€ 20.106.345,75
En het doet er niet aan af of dat resultaat nu met twee of zes beklimmingen werd behaald. Het moment waarop de top wordt bereikt is een onvergetelijk en emotievol moment en maakt de leden van ons team tot één geweldige club die na maanden trainen ruim 230.000 euro bij elkaar heeft gefietst.
Dat bedrag wordt toegevoegd aan de grote pot, die aan het eind van de dag gevuld blijkt te zijn met € 20.106.345,75 voor het goede doel.

Een uitgebreid verslag van het evenement staat in De Binnenvaartkrant van 21 juni.

(Hans Heiligers)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.