- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsOntmanteld

  Ontmanteld

  - Advertentie -

  Delen

  In het weekend van 13 en 14 juni vonden onderhoudswerkzaamheden plaats bij Sluis Eefde. Voor het eerst in het 90-jarige bestaan van de monumentale Zuidersluis werden de verbindingsbruggen tussen de heftorens en sluisdeuren verwijderd.

  Deze traversen zijn vervoerd naar Krimpen aan de IJssel. Daar worden ze, net als de sluisdeuren, gereinigd, geschuurd, geschilderd, indien nodig gerepareerd en overgeschilderd.

  Rijksmonument

  De Zuidersluis is een rijksmonument uit 1933. Het is een ontwerp van Dirk Roosenburg en gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt wil Rijkswaterstaat de originele materialen van de stalen traversen en sluisdeuren zoveel mogelijk hergebruiken.

  De traversen worden voor het eerst gedemonteerd. Deze demontage is nodig omdat er Chroom-6 is aangetroffen. Ook op de sluisdeuren is deze kankerverwekkende stof in de gebruikte verf gevonden. In een speciale geconditioneerde ruimte bij Hollandia in Krimpen aan de IJssel wordt deze schadelijke verf verwijderd. Vervolgens worden de traversen en sluisdeuren weer geconserveerd door het aanbrengen van nieuwe verf. Zo kunnen ze weer jaren vooruit.

  Eerder klaar

  Sluis Eefde was zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en zondag van 8.00 tot 14.30 uur gestremd uit veiligheidsoogpunt. Zaterdagnacht was de sluis in werking om de wachtende schepen te kunnen schutten. Normaliter ligt de sluis op zaterdag- en zondagnacht stil. De werkzaamheden waren zondagmiddag eerder klaar dan gepland, waardoor de sluis weer kon schutten vanaf 14.30 uur in plaats van het geplande tijdstip 18.00 uur.

  Rijkswaterstaat heeft het sluiscomplex bij Eefde uitgebreid met een tweede sluiskolk: de Noordersluis. Sinds die half april in gebruik is genomen, wordt aan de oude sluis, die nu Zuidersluis heet, groot onderhoud gepleegd. Dat is half 2021 klaar.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -