- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwOnderneming: duurzaam levenswerk

Onderneming: duurzaam levenswerk

- Advertentie -

Delen

Als er sprake is van een casco met bovengemiddelde kwaliteit, waarvan de lijnen stroken, bolders, kasten en boeiingen vloeien, is dat met grote waarschijnlijkheid gebouwd volgens een van Duijvendijk-tekening en georganiseerd alsook geïnstalleerd door Scheepswerf Hoebée Dordrecht. Zoals de echte fijnproever van de haute cuisine dineert in een sterrenrestaurant, loopt de liefhebber van de crème de la crème onder de beunschepen likkebaardend over het dek van het mbs Onderneming.

Het 86 x 9,50 meter grote schip is goed voor 2030 ton. (foto’s Johan de Witte)

Het is de 86 x 9,50 en 2030 ton grote Onderneming van Martin Trouwborst uit Gouderak. Na de afbouwperiode, en zojuist onder de verfspuit van Den Breejen te voorschijn gekomen, liggen de regendruppels als parels op de dekken. Van steven tot spiegel glimmend in de Sigma-coating behoren steekijzers niet langer tot het bestek. ‘Onderneming’ gebeiteld in magnifiek gevernist teak met bladgouden letters op de brug als finishing touch heeft zonder twijfel iets te maken met wat vroeger gebruikelijk was – en met zand- en grindtransport.

Boekje
De opdracht van Martin Trouwborst aan Hoebée voor deze Onderneming stamt uit 2008. De kiel van het casco werd in 2009 gelegd op de in 2008 nieuw gebouwde Bomex-4 werf in het Servische Zrenjanin. Het schip draagt de handtekeningen van Hoebée-medewerkers Arie en Hans Duijvendijk. Surveyors Maarten Pruisen en Jos Blom hielden tijdens de casco-ontwikkeling de vinger aan de pols.
"Door een oververhitte markt, te weinig medewerkers en de vakantieperiode hebben we het schip negen weken later opgeleverd dan was overeengekomen", aldus directeur Wim Kooiman. De allround scheepsbouw-business stopt niet met negen weken; de contractdatum loopt nogal eens wat meer uit.
Martin Trouwborst schreef in de loop der jaren een boekje vol over hoe zijn nieuwe schip moest worden. Tijdens het voor- en in het afbouwtraject zijn veel wensen gerealiseerd met het accent op economisch, netjes en functioneel – echter niet overbodig. Trouwborst weet wat hij wil en heeft dit vertaald in het schip dat hij samen met Scheepswerf Hoebée heeft gerealiseerd.

Goede tonnage
Bert Driessen, nog maar pas werkend bij Hoebée maar niettemin met een ladder aan scheepsbouwervaring, was in samenwerking met Hans van Duijvendijk projectleider van deze Onderneming. Bert is als jochie opgegroeid op een sleepschip, met veertien vaardagen naar Mannheim. Hij herinnert zch de eerste tot derde ‘pingel’ van de sleepboot, waarna de sleepvlag omhoog ging. Na de zeevaartschool kwam hij op zee terecht en daarna nam hij via onder andere Keppel Verolme in Rozenburg en Scheepswerf Bodewes Millingen de aanloop naar Scheepswerf Hoebée.

Teruggekeerd op ‘het oude nest’ heeft hij van de afbouw van mbs Onderneming geen stress overgehouden. De samenwerking van Scheepswerf Hoebée en onderaannemers met Trouwborst noemt hij “prettig, informeel en duidelijk”.
Voorzien van een omvangrijk equipement heeft de Onderneming zijn proeven reeds in november in ‘t Vuile Gat met goed gevolg afgelegd. Volgens Trouwborst is het een schip geworden met een goede tonnage en een zuinige, acceptabele snelheid. De door Olthof geleverde Mitsubishi hoofdmotor (862 pk), aangevuld met Reintjes Benelux-keerkoppeling en schroefas en roeren van Scheepswerf Hoebée, weet 22 kilometer op de teller te zetten.
Een 430 pk kopschroef, geleverd door Van Wijk houdt het voorschip op koers. Elektrisch geïnstalleerd door B & T, onder de paraplu van de Kooiman-groep, alsmede een nautisch pakket van Novio Nautic spreken voor zich.
All Pumps en Veth leverden pompen, die in talrijke mate voorkomen op dit beunschip. Het pompt zich, wanneer het moet, in een uurtje aan de ijk. Het stuurhuis met zakbare bovenbouw draagt het merk Van Wijk Stuurhuizen. Vanzelfsprekend is de betimmering door Hoebée’s eigen timmerafdeling gemaakt, waarvan de medewerkers hun hobby als vak beoefenen.
Het mbs Onderneming is even duurzaam als een onderneming in vroeger jaren werd gezien. Het kan als levenswerk worden beschouwd.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -