- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNPRC versterkt zich door samengaan met bevrachter Aqua Navis

NPRC versterkt zich door samengaan met bevrachter Aqua Navis

- Advertentie -

Delen

Binnenvaartcoöperatie NPRC, bestaande uit 120 binnenvaartondernemers, gaat in augustus samen met bevrachtingskantoor Aqua Navis. “Dit levert naast synergie en meer vervoerszekerheid ook een unieke positie op in het vervoer per binnenvaart op de Rijn Schelde-corridor, tussen Rotterdam, Gent en Parijs”, aldus beide partijen.

De binnenvaartsector en de ondernemers daarin ondervinden de gevolgen van de coronacrisis. Door de krimpende economie is ook de vraag naar vervoer afgenomen. “In die onzekere markt ontstaan twee keuzes: tegenover elkaar staan of juist de samenwerking zoeken” stelt de NPRC, die eraan toevoegt dat samenwerken de coöperatie al sinds de oprichting in 1935 in de genen.

Vervoerszekerheid

Aqua Navis zal op termijn op gaan in NPRC. NPRC-directeur Femke Brenninkmeijer vertelt: “Natuurlijk waren de eerste gesprekken tussen NPRC en Aqua Navis al ver voor de uitbraak van COVID-19 gevoerd. Die gesprekken gingen vooral over hoe we als organisaties de krachten kunnen bundelen om gezinsbedrijven in de binnenvaart slagkracht te geven op thema’s als digitalisering en duurzaamheid.”

“We zijn ook tijdens de lockdown niet gaan afwachten, want dan verlies je positie. In deze tijd moet je juist na blijven denken hoe je slimmer kunt samenwerken, hoe je samen nog meer vervoerszekerheid kunt realiseren voor je klanten, hoe je samen nog stabieler werk in een zo groot mogelijk vaargebied kunt creëren voor de leden. Die visie deelde Henk Schipper ook, ik ben dan ook blij dat hij en zijn waardevolle team deel worden van de totale samenwerking.”

Henk Schipper, de trotse directeur van het Dordtse Aqua Navis, vult aan: “Het samengaan van deze twee bedrijven is de beste strategische zet, op korte en lange termijn.” We zijn opvallend complementair aan elkaar, de ladingpakketten sluiten goed op elkaar aan en dat creëert synergie voor zowel de binnenvaartondernemer als de klant.

ELV

Een extra dimensie aan het samengaan zit in de rol van de Europese Logistieke Vervoerderscoöperatie (ELV). Dit ongeveer tachtig leden tellende samenwerkingsverband is ook wel bekend als ‘de spitsencoöperatie’, naar hun specialisme in vervoer met kleine schepen (spitsen en Canal du Nordschepen) naar en van Frankrijk.

ELV is niet direct bij de deal betrokken, maar bevrachter Aqua Navis is wel verantwoordelijk voor de bevrachting, planning, de commerciële contacten en administratie van de transporten van die coöperatie. Een nauwere samenwerking tussen NPRC en ELV ligt dus wel voor de hand.

Vast staat dat elk zijn eigen coöperatie blijft. De kracht zit hem volgens Brenninkmeijer en Schipper vooral in de samenwerking, slimmer inzetten van schaarser wordende spitsen, minder leegvaart en hogere zekerheid voor de klant bij het vervoer per spits.

NPRC

De NPRC is een coöperatie met 120 leden die jaarlijks 12 miljoen ton droge lading vervoert over de Europese vaarwegen. Daarmee is de NPRC de grootste Nederlandse aanbieder van vervoer over water, met een omzet van 90 miljoen.

De coöperatie werkt voor een groot aantal verladers in diverse branches en heeft kantoren in Rotterdam, Antwerpen, Parijs, Mannheim en Duisburg. NPRC heeft 41 medewerkers in dienst.

Aqua Navis

Aqua Navis verzorgt binnenvaarttransport op voornamelijk Nederlandse, Belgische en Franse wateren met particuliere schepen. Het gaat om circa 700.000 ton lading per jaar. De omzet van het Dordtse bevrachtingskantoor bedraagt ongeveer 5 miljoen euro. Daarnaast verzorgt Aqua Navis de bevrachting en administratieve afhandeling voor de ELV.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -