Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland gaan in project NortH2 samenwerken voor de productie van groene waterstof. De stroom daarvoor zal door een megawindpark op zee worden opgewekt, zo is de bedoeling. Dat heeft Groningen Seaports bekendgemaakt.
“We zetten hier met elkaar een ambitie neer die Nederland wereldwijd in de koplopersgroep plaatst op het gebied van waterstof”, aldus Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Waterstof geproduceerd uit aardgas, wordt al in grote hoeveelheden gebruik, maar het aardgas vervangen door groene waterstof draagt serieus bij aan de verduurzaming van de industrie.
Stappenplan
Voorlopig is het nog niet zover. NortH2 bestaat uit een aantal stappen die het consortium zal uitvoeren. Er worden enorme windparken gebouwd in de Noordzee, met een capaciteit voor het elektriciteitsverbruik van circa 12,5 miljoen huishoudens. De eerste windturbines kunnen in 2027 al worden ingezet voor groene waterstofproductie.
Daarnaast voorziet het plan in een grote ‘elektrolyser’ in de Eemshaven, waar de windenergie wordt omgezet in groene waterstof. Ook is er een slim transportnetwerk in Nederland en Noordwest-Europa nodig om de 800.000 ton groene waterstof naar voornamelijk de industrie, maar later mogelijk ook naar consumenten te transporteren.
Meer partners
Groningen Seaports schrijft dat de partners dit jaar starten met een haalbaarheidsstudie. De realisatie is nog afhankelijk van meerdere factoren, zoals vergunningen van overheden, het aanwijzen van plaatsen voor nieuwe windparken in de Noordzee, de beschikbare locaties van de waterstoffabriek(en), de investeringsbeslissingen van de betrokken partijen en bijdragen van andere partners uit de industrie en energiesector. Han Fennema, CEO van Gasunie, hoopt dat meer partners aansluiten om versneld de overstap te maken naar duurzame energie.
“Deze aankondiging is de start van verdere ontwikkeling van het project met meerdere partners, om een brede coalitie te vormen die nodig is om een succes te maken van dit grootschalige project”, aldus Groningen Seaports.
Van Loon: “Om dit project te realiseren zullen er verschillende nieuwe partners nodig zijn. Samen zullen we moeten pionieren en innoveren om alle beschikbare kennis en kunde die nodig is bij elkaar te brengen. De energietransitie vraagt om lef, durven en doen.”