- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe EcoPort-certificaten voor Waddenzeehavens

Nieuwe EcoPort-certificaten voor Waddenzeehavens

- Advertentie -

Delen

Waddenzeehavens Port of Den Helder, Port of Harlingen, Groningen Seaports en  Den Oever hebben op 20 september nieuwe EcoPort-certificaten ontvangen. Anne-Wil Lucas reikte ze uit in Harlingen. Zij is de nieuwe voorzitter van de Raad van Advies Waddenzeehavens en opvolger van Tineke Netelenbos, die de raad sinds de oprichting in 2009 leidde.

Milieuwetgeving

De EcoPort-certificaten worden door ESPO (European Sea Port Organisation) verstrekt aan havens die de milieuwetgeving onder controle hebben en die iedere twee jaar stappen zetten om de impact van de haven op de omgeving te verkleinen. Hierbij gaat het onder andere om het verminderen van afval, olieverontreiniging in zee en lichtuitstraling. Ze werken ook aan ‘CO2-neutraliteit’, slimmer baggeren en het verduurzamen van verbindingen tussen vaste wal en eilanden.

Groningen Seaports was in 2006 de eerste zeehaven van Nederland die het EcoPort-certificaat behaalde. Deze haven ontving het nu voor de zevende maal. Port of Den Helder, Port of Harlingen en Haven Den Oever kregen het certificaat voor de derde keer. De gecoördineerde EcoPort-certificering is een initiatief van de Raad van Advies Waddenzeehavens.

Waddengebied

Anne-Wil Lucas is de nieuwe voorzitter van de raad. Ze begon haar carrière als belangenbehartiger bij Natuurmonumenten. Ze werkte vervolgens voor ingenieursbureau Oranjewoud en was secretaris van het Waddenfonds. Na haar lidmaatschap in de Friese Staten zat ze van 2010 tot 2016 voor de VVD in de Tweede Kamer. Op dit moment is zij Gebiedsdirecteur van Kenniscentrum Twente.

Onder leiding van Tineke Netelenbos van de raad spraken de grotere Waddenzeehavens in 2012 een gemeenschappelijke duurzame koers af. De samenwerking binnen de havensector leidde bijvoorbeeld tot het gezamenlijk behalen van EcoPort-certificaten. Ook zetten ze gezamenlijke Waddenfondsprogramma’s op.

Andere belangrijke stappen waren het Pact van Marrum met de natuurbeschermingsorganisaties en het ondertekenen van de intentieverklaring met Duitse en Deense havens bij de regeringsconferentie voor bescherming van de Waddenzee in Leeuwarden. De instemming met de Agenda voor het Waddengebied 2050 was voor Tineke Netelenbos een mooie mijlpaal en een passend moment om de leiding aan een ander over te dragen.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -