Noodweer treft watersporters op eiland De Dode Hond

1

Op eiland De Dode Hond (nabij de Stichtsebrug in het Eemmeer) is het merendeel van de daar afgemeerde jachten zwaar getroffen door het noodweer van zaterdagavond. Reddingsbrigade Blaricum is van 23.00 tot 03.00 uur bezig geweest om slachtoffers en schepen in veiligheid te brengen. Burgemeester Joan de Zwart van Blaricum bezocht zondagochtend om 08.00 uur het eiland.

Een 7 meter lang kajuitzeiljacht (een kimkieler) zonk. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)

Een aantal schepen was er zo slecht aan toe dat het volgens de reddingsbrigade onverantwoord was om langer aan boord te blijven. De geëvacueerde eigenaren werden zondagochtend door de reddingswerkers teruggebracht naar het eiland.
De eigenaren hadden tot het laatst toe geprobeerd hun zeil- en motorboten te beschermen tegen de storm. Een opvarende probeerde met zijn eigen lichaam te voorkomen dat zijn schip tegen de kant zou slaan en raakte daarbij gewond aan zijn been.

Gezonken
De vijftien jachten die afgemeerd lagen bij het eiland De Dode Hond hebben vrijwel allemaal krassen en butsen opgelopen toen de wind de schepen tegen de damwand sloeg. Dertien van de vijftien hebben forse schade opgelopen. Een 7 meter lang kajuitzeiljacht (een kimkieler) zonk. Een 7 meter lange stalen schouw sloeg los en kraakte een Beneteau-zeiljacht. De schouw reet boven de waterspiegel de gehele bakboordkant van het zeiljacht open. Het vaartuig raakte daarbij zelf dermate beschadigd dat het in de daaropvolgende uren vol water liep. De bemanning en de reddingsbrigade konden ternauwernood voorkomen dat het zonk.
Een andere schouw werd met zijn zwaard op de steiger gezet. Het zwaard werd daarbij volledig gekraakt. Een zeiljacht verloor de complete zijreling. Bij een ander afgemeerd jacht werd het complete bovendek afgerukt en scheurde het zijschip. De gezonken zeilboot, de zeven meter lange schouw en de gekraakte zeilboot zijn total loss verklaard.

Noodreparatie
De storm was zo hevig dat naar beleving van de watersporters de golven een hoogte bereikte van 1,5 tot 2 meter. De reddingsbrigade bevestigde vandaag dat de golfslag op het Eemmeer inderdaad zo sterk was toegenomen. Het waren echter niet alleen de golven en de wind die voor gevaar zorgden. Diverse bomen op het eiland werden geveld door blikseminslagen.
Zondag keerden de reddingsboten terug om te assisteren met het afvoeren van de gehavende schepen. Bij een aantal vaartuigen was een noodreparatie nodig om naar de thuishaven terug te kunnen keren. De bemanningsleden van de reddingsboten assisteerden hierbij. Rond 12.30 uur vertrokken de reddingsboten met de schepen vanaf eiland De Dode Hond.

Motorkraanschip Samsam heeft maandagmiddag het gezonken zeiljacht gelicht. Het schip dreef weer nadat het leeggepomt was. De ravage is groot: de ramen zijn er uit en het dek is deels van de romp gescheiden. Een berger van Jachtservice Huizen heeft het vaartuig naar Huizen gesleept, waar het in de jachthaven op de wal is gezet. In afwachting van de verzekering.

(Evert Bruinekool)

Article bottom ad

1 reactie

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.