Nieuwe bemanningsvoorschriften op Rijn gaan 1 april 2023 in

0
Een schip op de Rijn bij Bazel. (foto Michael Derrer Fuchs / Shutterstock)

Op 1 april 2023 wordt het nieuwe Reglement betreffende het scheepvaartpersoneel op de Rijn (RSP) van kracht. Dat heeft de Centrale Commissie voor de Rijnvaart bekendgemaakt.  

Met de modernisering zijn de bemanningsvoorschriften beter afgestemd op de sociale belangen en de arbeidsomstandigheden, wordt er meer rekening gehouden met nieuwe technologieën aan boord en moet het werken in de binnenvaart aantrekkelijker worden.

Harmonisatie

Met het oog op meer harmonisatie op het gebied van de kwalificaties in Europa neemt de CCR de eisen over die door het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart (CESNI) zijn vastgelegd voor de kwalificatiecertificaten, dienstboekjes en vaartijdenboeken. De CCR-documenten voldoen daardoor aan dezelfde eisen als de dienovereenkomstige EU-documenten en ze zijn daarom ook geldig in alle EU-staten.

De eerder afgegeven certificaten, dienstboekjes en vaartijdenboeken blijven geldig tot 2032.

Versoepeling

Er komt een versoepeling bij de streckenpatenten. Nu is de eis nog dat iemand het betreffende traject zestien keer heeft afgelegd, straks zijn drie reizen in elke richting over dat riviergedeelte voldoende.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.