- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekMust voor echte visliefhebbers

Must voor echte visliefhebbers [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Wie Vis aan de Maas in Rotterdam eenmaal heeft uitgeprobeerd, komt er gegarandeerd weer terug (tenminste als je een echte visliefhebber bent). De gerechten zijn er eerlijk en hoogstaand en de sfeer is ongedwongen en warm. Je moet het restaurant wel eerst weten te vinden.
Vanaf het water is dat niet zo moeilijk: het restaurant zit op de hoek van de Schiemond-haven en de Nieuwe Maas. Vroeger meerde daar het pontje uit Heijplaat af; nu ligt er een Waternet-steiger.

Vanaf de wal is het lastiger. “We zitten hier in een uithoek: uit het zicht en er komen hier ook geen passanten. Dus mensen moeten echt weten dat we hier zitten”, beseft Sylvia Meulman. Zij is samen met haar ouders Ron en Helena eigenaar van Vis aan de Maas. Gelukkig voor hen weten steeds meer mensen intussen dat Vis aan de Maas daar zit.

Topper 2011
Ooit was in het pand Café Schiemond gevestigd. “Een heel bekende havenkroeg, echt een begrip in Rotterdam”, weet Sylvia. Zij en haar ouders runden jaren Restaurant De Delft bij Scheepswerf De Delft. Toen ze daar vier jaar geleden stopten, namen ze de leegstaande zaak aan de Schiemond over, verbouwden de boel en noemden de nieuwe zaak Brasserie de Kroon, naar Croon Elektrotechniek verderop in de straat.
“We hadden toen vlees en vis, maar merkten dat we veel meer visgerechten verkochten dan vlees. En we werden ongemerkt ook een beetje tapasrestaurant; mijn moeder is Spaanse en die maakte heerlijke tapas.” Maar daarmee was het voor het publiek niet goed duidelijk wat ze van de brasserie konden verwachten.
In 2009 gooiden de Meulmannen daarom het roer om: de brasserie werd een visrestaurant. Er werd weer verbouwd, want het zitgedeelte werd verdubbeld door het aangrenzende pand erbij te trekken. Ron bedacht de naam: Vis aan de Maas. Een slimme keuze, want die maakt duidelijk dat het restaurant in visgerechten gespecialiseerd is (én aan de Nieuwe Maas zit) en daar zijn er niet zo heel van in Rotterdam.
“Het liep meteen storm”, vertelt Sylvia. “Op Iens.nl (restaurantwebsite met recensies van gasten, red) zijn we uitgeroepen tot ‘Topper 2011’, omdat we in de Top 5 van visrestaurants in Zuid-Holland staan en in de ANWB Kampioen noemden ze ons ‘de verborgen parel van Rotterdam’.”

Kilo kreeft
Er is plek voor 65 couverts. Voor vergaderingen en recepties kan een deel worden afgehuurd dat geschikt is voor 20 tot 25 personen.
De vis komt elke dag vers binnen. “Daardoor kan het wel eens voorkomen dat we een bepaald gerecht niet hebben. De ene dag lijkt het of iedereen tonijn wil; de andere keer vliegen de zeetongen weg.”
“Alles wordt hier vers gemaakt. Er komt niets uit een pakje. Ook de desserts maken we zelf. Danny maakt superlekkere taarten. Hij is chef-kok én patissier. Vooral de cheesecake en de chocoladetaart zijn hemels. Ik mag altijd voorproeven.”

Sylvia Meulman: “Alles wordt hier vers gemaakt. Er komt niets uit een pakje.” (foto’s MG Redacties)

Een geruststelling is dat Vis aan de Maas uitsluitend duurzame vis (met keurmerk) op de kaart heeft. Liefhebbers van kreeft kunnen hier hun hart ophalen. Van de Canadese kreeft, die in deze tijd van het jaar op de kaart staat, krijgt men 400 à 500 gram (voor € 35,-). Grote eters kunnen ook kiezen voor een kilo kreeft. Dat kost dan € 64,-. Naar keuze wordt die naturel of gegratineerd geserveerd.
Een andere aanrader is het 4-gangenmenu (€ 26,50), waarvan elke twee weken een nieuwe wordt samengesteld. Een bijpassend wijnarrangement kost € 17,50.

Riante porties
Het komt weleens voor dat iemand in een gezelschap geen vis lust. Dan maakt chef-kok Danny net zo lief een tournedos, en ook carpaccio is er wel.
“Als men het van tevoren doorgeeft, kunnen we ook iets anders in huis halen. Geen probleem! We hebben twee gasten van buiten Rotterdam die vroeger in de brasserie kwamen en die nog af en toe komen. Meestal vragen ze bij hun reservering of we tapas willen maken. Ook dat doen we.”
Het is in alles duidelijk: bij Vis aan de Maas doen ze alle moeite om het hun gasten naar de zin te maken. Sylvia, die verantwoordelijk is voor de bediening, maakt graag een praatje. “Het moet gezellig zijn. Ik vind het fijn om mensen echt het gevoel te geven dat ze uit zijn. Gelukkig lukt dat bijna altijd. Je moet de gasten inschatten: zakenmensen willen anders bediend worden dan een familie die hier een verjaardag viert.”
 De rekening aan het eind van de avond gaat gepaard met een enquêteformulier. De rapportcijfers zijn doorgaan hoog. Sommigen geven suggesties. “Daar doen we ook iets mee”, verzekert Sylvia. Een van de populaire gerechten ontstond op aanraden van een gast: Proeverij Vis aan de Maas. Die verzameling van voorgerechten kwam er toen een klant zei niet te kunnen kiezen en eigenlijk alles wel wilde proeven.
Als mensen klagen is het meestal over de te riante porties. “We geven inderdaad wel veel. Je kunt hier lekker eten én het mag nooit te weinig zijn. Ik heb liever dat mensen hun bord niet leeg eten dan dat ze met een hongergevoel weggaan.”

Vis aan de Maas is van woensdag tot en met zondag geopend vanaf 17.00 uur.

Vis aan de Maas
Schiemond 40B
3024 EE Rotterdam
(010) 4762910
[email protected]
www.visaandemaas.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -