- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMeer lading dankzij economische groei

Meer lading dankzij economische groei

- Advertentie -

Delen

Dankzij de positieve economische ontwikkelingen verwacht Panteia dit jaar voor het totale goederenvervoer een groei van 3,3 procent in 2018. Voor de binnenvaart voorspelt het onderzoeksbureau een groei van 2,3 procent. Dat is minder dan op de weg en het spoor.

Dat blijkt uit de 34e editie van de Korte Termijn Voorspeller. In de KTV voorspelt Panteia de groei en volumeontwikkeling in het goederenvervoer in Nederland voor één jaar vooruit. Elk kwartaal verschijnt er een nieuwe editie van de KTV.

Panteia voorziet dit jaar brede economische groei bij bedrijven en huishoudens, meer wereldhandel en meer overheidsbestedingen. Met een verwachte groei van 3,8 procent zal het wegvervoer de grootste groei van het ladingvolume verwerken. Voor het spoor rekenen de onderzoekers op 2,8 procent.

 

Personeelstekort in wegvervoer…

Voor 2018 zijn de vooruitzichten voor het wegvervoer gunstig, aldus Panteia. “Er komt (vooralsnog) geen kilometerheffing, waardoor het beroepsgoederenvervoer geen stijging in belasting zal zien.” Groei voorspelt Panteia vooral in het vervoer van bouwmaterialen, chemische producten en containers. De hogere vraag naar vervoer zorgt voor meer werkgelegenheid in de sector, waardoor er sprake is van een tekort aan personeel.

 

…is kans voor binnenvaart

Dat tekort aan vrachtwagenchauffeurs biedt de binnenvaart kans om meer vervoerscapaciteit te bieden, denkt Panteia. Voor 2018 wordt er een groei van 2,3 procent verwacht. Ook op het water voorziet Panteia een bovengemiddelde groei van vervoer van bouwmaterialen in 2018.

In 2017 hadden de haventerminals in Rotterdam en Antwerpen te maken met congestie bij de overslag van containers. In 2018 zullen deze effecten minder sterk zijn en wordt er een flinke groei in het binnenvaartvervoer van containers voorspeld.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -