Medailles voor moderne zeehelden

0

Kapitein Hans Lodder van de Koninklijke Marine en oud-schipper Anne Ruijg van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij hebben vandaag uit handen van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) de De Ruytermedaille ontvangen. Deze koninklijke onderscheiding is een blijk van waardering voor grote inzet en betrokkenheid bij de scheepvaart.

Leiderschap op zee
Schultz van Haegen roemde het optreden van kapitein ter zee Hans Lodder: “U hebt tijdens moeilijke en gevaarlijke omstandigheden blijk gegeven van groot strategisch leiderschap. Uw doortastende optreden heeft een bijdrage geleverd aan de bescherming van de kwetsbare schepen in de Somalische wateren.”
Lodder kreeg de medaille voor zijn handelen als commandant van Hr. Ms. Tromp tijdens de operatie Atalanta in de Golf van Aden en het Somalische bassin van februari tot april 2010. De Tromp, onder leiding van Lodder, lokaliseerde en ontwapende in deze periode in totaal 83 piraten. Ook was de Tromp verantwoordelijk voor de bevrijding van het Duitse koopvaardijschip Taipan in april 2010.

Redder op Terschelling
Oud-schipper van de KNRM Anne Ruijg kreeg de onderscheiding voor zijn staat van dienst als redder in beroepsdienst van het reddingstation Terschelling. Ruijg is 29 jaar lang, eerst als stuurman later als schipper, werkzaam geweest bij de KNRM. In die periode voer hij met zijn bemanning van vrijwilligers ruim 1.300 keer uit voor hulpverleningen en reddingen. Hij redde daarbij meer dan 2.200 zeelieden, watersporters, eilandbewoners en toeristen. Verder was hij als beroepsredder ook oproepbaar voor noodmeldingen en verantwoordelijk voor het spoedeisend transport van eilandbewoners die wegens ziekte of ongeval naar de wal moesten.
Ook leidde hij vrijwilligers op. Vrijwilligers zonder wie de Reddingsbrigade niet kan functioneren. Schultz van Haegen: “24 uur per dag, 29 jaar lang was u oproepbaar in geval van nood: redder, duiker, berger, zeevaarder en opleider. Een echte ambassadeur voor de KNRM.”

De Ruytermedaille
De Ruytermedaille, vernoemd naar zeeheld Michiel Adriaanszoon de Ruyter, is sinds 1907 aan 202 personen uitgereikt, onder wie tien actief dienende personeelsleden van de Koninklijke Marine en zestien varende personeelsleden van de reddingsmaatschappijen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.