Maritieme historie herleeft op Koningsdag in Katwijk aan Zee

0

De Oranje Vereniging Katwijk a/zee houdt voor de tiende keer een Maritieme Markt. Die speelt zich af op en rond de zwaaikom van het Prins Hendrikkanaal. Het Zuid-Hollandse dorp trekt op Koningsdag circa 20.000 bezoekers.

Voor de maritieme invulling van de nationale feestdag komen zo’n 45 vaartuigen naar Katwijk aan Zee. Een groot deel daarvan bestaat uit sleepboten en opduwers van leden van Vereniging De MotorSleepboot  (VDMS). Zij liggen gepavoiseerd en uitnodigend: belangstellenden kunnen samen met de schipper een kijkje nemen in onder andere de machinekamer.

Er zijn ook beurtschuitjes, zoals de Katwijker Môtors die vroeger de haring in houten tonnen van IJmuiden ophaalden uit haringloggers. Katwijk heeft immers zelf geen buitenhaven aan zee, maar zo kon de vis wel de afslag in Katwijk verkocht worden. In het verleden had Katwijk wel zestig binnenschepen, onder andere actief in de beurtvaart. Stichting de Katukse Môtor heeft de Wilhelmina gerestaureerd; dat schip is dit jaar precies ene eeuw oud.

 

Oude scheepsmotoren

Naast de beurtschuiten zijn er 27 april ook nog zalmschouwtjes te zien, waarvan de bemanningen zich bezighouden met tanen van netten en zeilen. Met enkele sleepboten worden rondvaarten verzorgd voor het publiek. In de middag zijn er acties van de kleine opduwers die ringsteken en een behendigheidswedstrijd doen.

Op de markt staan draaiende scheepsmotoren van de bekende merken. Zoals Kromhout (onder andere type 4 F 240), de 30 gloeikop van voorheen Scheepswerf Heemskerk, de Hundestadmotor en de Industrie 2D41.

 

Katwijks visserijverleden

Er zullen ook nog enkele gerestaureerde brandweerauto’s te bewonderen zijn, waaronder de brandweerauto van de familie Zeldenrijk die een volledige uitstalling heeft van oude handgereedschappen. Verder is op de markt een touwslagerij te vinden, evenals een touwhandel en een palingroker. De Katwijkse Vishandel Schuitemaker heeft ook een ware vistafel ingericht met allerlei in- en uitheemse soorten.

Verder zijn er modellen te zien van viskotters en andere vaartuigen. Er zijn schilderijen met veel maritieme taferelen en de plaatselijke boekhandel Van den Berg presenteert maritiem leeswerk van nu en uit vroeger tijden – met veel aandacht voor Katwijks visserijverleden.

Het ambacht nettenbreien word gedemonstreerd door het Katwijks museum en Bakkerij Den Dulk heeft zeekaken.

In totaal zijn er circa veertig kramen met van alles en nog wat. Er valt van alles te zien en te beleven. Op de terrasjes is het, met een hapje en een drankje en de muzikale omlijsting door shantykoren, dweilorkest en draaiorgel goed toeven.

Klik hier voor het programma.

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.