Luik voorziet fikse daling overslag

0

Binnenschepen vervoerden de afgelopen zes maanden weer meer van en naar de Luikse haven, maar de verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar zijn minder optimistisch.

De totale goederenoverslag in de Waalse binnenhaven klom gedurende het eerste semester naar ruim 11,3 miljoen ton. Spoor, wegvervoer en binnenvaart vervoerden samen 7 procent meer dan tijdens de eerste zes maanden van 2010. Het transport via het water groeide met 11 procent naar 8,1 miljoen ton.

(foto Haven Luik)

Deze stijging wordt toegeschreven aan de verhoogde invoer van ertsen voor de hoogoven van ArcelorMittal in Ougrée en van landbouwproducten voor de bio-ethanolfabriek BioWanze. Daarnaast meldden bedrijven uit de winningsindustrie een verhoogde uitvoer van producten uit de ontginningen.
Op de Luikse containerterminals in Renory en Monsin werd 13.760 TEU overgeslagen. Dat was 55 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De containerlijndiensten kenden een nieuwe dynamiek, laat het Luikse Havenbedrijf weten.

Terugval
Nu de groei van de economie vertraagt, verwacht havendirecteur Emile-Louis Bertrand in de tweede helft van dit jaar een terugval van de activiteiten. Eind dit jaar legt ArcelorMittal zijn hoogoven stil, waardoor de invoer van ijzerertsen gevoelig zal dalen. Door het stilleggen van de hoogoven worden ook in de cokesfabriek en de staalfabriek van Chertal de activiteiten stopgezet. Alleen de walserij zal blijven draaien.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.