Lintje voor Jos Tobben

0

Het voltallige college van burgemeester en wethouders van Maasgouw, met in zijn gevolg de gemeentesecretaris, een kabinetsmedewerkster en foto- en filmjournalisten, betrad donderdag 29 april rond een uur of tien een volledig leeg Maas- en Scheepvaartmuseum. Ze kwamen er voor Jos Tobben, die werd onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Stef Strous en de nog beduusde Jos Tobben. (foto Jo Bindels)

Jos Tobben was in zalige onwetendheid met een aantal bestuursleden in het kantoor van het museum aan het vergaderen over rondleidingen en gemeentesubsidie. Dat was onderdeel van het complot om hem zonder argwaan te wekken naar het museum te lokken. Familie van Jos Tobben en zijn vrouw hadden zich, in afwachting van het moment suprême, discreet terugtrokken in een andere ruimte. Hij wist dus volstrekt van niets en had tot het allerlaatste moment ook niets door, erkende hij later.

Sprakeloos
Dat was ook duidelijk te merken aan zijn reactie, toen hij vanuit het kantoor de expositieruimte betrad en daar de burgemeester in vol ornaat ontwaarde. Hij was totaal verbouwereerd, sprakeloos en als aan de grond genageld. Het complot was in de zaak-Jos Tobben dus een eclatant succes. Hij was nog steeds ontdaan toen burgemeester Stef Strous zijn verdiensten in en voor de Maasbrachter gemeenschap memoreerde en hem de versierselen opspelde.
Jos Tobben was 25 jaar bestuurslid van de Tafeltennisvereniging Mattatec Maasbracht. Sinds midden jaren ‘90 was hij als bestuurslid, conservator en medeorganisator nauw betrokken bij het reilen en zeilen van het Maas- en Scheepvaartmuseum, Vrienden van het Museum, de instandhouding van de Tjalk Nooit Volmaakt en de Waterprocessie.
Tijdens de vergaderingen van de Werkgroep Waterprocessie van de Stichting Culturele Activiteiten Maasbracht maakte hij naam en faam door op elke vraag wel een plattegrond, lijst of overzicht van een eerdere waterprocessie uit zijn draagbare archief te voorschijn te toveren. Die dienden dan in voorkomende gevallen weer als basis voor beslissingen hoe de eerstvolgende waterprocessie te organiseren.

Tjalk Nooit Volmaakt
Zijn grote liefde gaat uit naar de tjalk Nooit Volmaakt. Hij zet zich enthousiast in voor de instandhouding van de tjalk en om die voor het nageslacht te bewaren. Jos Tobben rekent het ook tot zijn taak om bezoekers met veel verve voor te lichten over de plaats die de tjalk innam in de binnenvaart en hoe het er aan boord toeging in het begin van de 20e eeuw. Hij is daarom met de tjalk een enthousiaste deelnemer aan en graag geziene gast op binnenvaartevenementen als de Maasbrachter Havendagen, Panheel Maritiem, Maasland voor L’Anker in Lanklaar (België) en de Eurregionale Sleepbootdagen in Maastricht. Jos Tobben heeft de onderscheiding dus ten volle verdiend.

(Jo Bindels)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.