Rotterdam krijgt deeltijd-havenwethouder

0

Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Rotterdam een vrouw als havenwethouder. Het is Jeannette Baljeu van de VVD. Ze gaat in deeltijd aan de slag: 0,8 FTE.

Jeannette Baljeu. (foto Rotterdam/Cas Rila)

De Rotterdamse coalitie bestaat uit PvdA, VVD, D66 en CDA. Er komen vier fulltime-wethouders: drie van de PvdA en één van het CDA. De VVD en D66 leveren elk twee parttime-wethouders (alle vier 0,8 FTE = 80 procent). Dat is het resultaat van een compromis omdat VVD en D66 ieder twee wethouders eisten om te voorkomen dat de PvdA te dominant zou zijn binnen het college.
Baljeu ( 1967) krijgt naast de haven ook de portefeuilles Regionale Economie en Verkeer & Vervoer. Van mei 2006 tot mei 2009 was ze wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie. Ze trad vorig jaar samen met partijgenoot Mark Harbers (toen havenwethouder) af uit onvrede met het aanblijven van de omstreden integratieadviseur Tariq Ramadan. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was Baljeu lijsttrekker voor de VVD.
In haar nieuwe functie krijgt Baljeu veelvuldig te maken met de man die de coalitie-onderhandelingen in Rotterdam leidde: Hans Smits. Hij is de president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.