- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLanger door varen nu partnertoeslag verdwijnt

Langer door varen nu partnertoeslag verdwijnt [INGEZONDEN]

- Advertentie -

Delen

De partnertoeslag AOW verdwijnt. Lilian van Hiele van Steunpunt Binnenvaart wijst op de gevolgen die dat kan hebben voor binnenvaartondernemers die willen stoppen met varen.

De partnertoeslag AOW verdwijnt. Nu krijgen echtparen waarvan de vrouw geen of een laag inkomen heeft op het moment dat haar partner AOW ontvangt nog (gedeeltelijke) partnertoeslag. Dat verandert 1 januari 2015. Dat was al heel lang bekend, maar in combinatie met de verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd kan dat forse consequenties hebben. Financieel, maar wellicht ook voor het moment dat oudere ondernemers kunnen stoppen met varen.

Er was een tijd dat je schip je pensioen was, maar dat geldt helaas voor steeds minder mensen. Niet iedereen heeft voldoende pensioen en/of spaargeld en er zijn, ook in de binnenvaart, mensen die straks echt afhankelijk zijn van de AOW (Algemene Ouderdomswet). Dat is nu voor één persoon netto € 718,52 per maand. Als de jongere partner zelf geen inkomsten heeft, komt daar op dit moment nog partnertoeslag bij en krijgt een echtpaar netto € 1314,77 per maand. Na 1 januari verandert dat en krijgt de partner pas AOW op het moment dat die zelf de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Die leeftijd wordt de komende jaren stapsgewijs (verder) verhoogd. Bij veel echtparen is de man een aantal jaren ouder dan de vrouw, waardoor zij veel later AOW krijgt dan haar man. Een voorbeeld: de man, geboren in april 1950, krijgt als hij 65 + 3 maanden is, dus eind juli 2015, AOW. Alleen voor hemzelf. Zijn vrouw, geboren in februari 1955, krijgt door de verhoging van de AOW-leeftijd pas AOW als ze 66 jaar + 6 maanden is. Zij krijgt dus pas AOW in augustus 2021. In die tussenliggende periode krijg je maar één keer AOW, nu € 718,52 per maand. Als je een aantal jaren in het buitenland hebt gewerkt, is dat nog minder.
Daar valt, als je verder geen pensioen of spaargeld hebt, nauwelijks van te leven. Al kun je in dat geval nog wel huur- en/of zorgtoeslag krijgen.
Inmiddels ligt er een voorstel de AOW-leeftijd nog verder te verhogen, maar dat moet nog door de Eerste en Tweede Kamer.

Hoe zit dat bij u?
Probleem is dat veel mensen niet weten of zich niet realiseren dat de wet- en regelgeving is veranderd en daardoor wellicht langer door moeten varen. Wellicht zelfs tot het moment dat ook de partner AOW krijgt. Hoe zit dat bij u? Kunt u, indien dat financieel nodig is langer doorvaren? Houdt u dat vol? Tot wanneer zit er SI op het schip? Is er geld om te keuren? Allemaal zaken om toch eens over na te denken of met uw boekhouder of adviseur te bespreken.

En om het nog ingewikkelder te maken: na 1 januari 2015 krijgen partners van AOW’ers alleen nog partnertoeslag als zij voor 31 december 2014 de hele of gedeeltelijke AOW-toeslag kregen. Heeft één van u beiden AOW, bent u, ook omdat het schip niet te verkopen is, nog aan het varen en ontvangt de jongste partner door dat inkomen geen partnertoeslag?
Neem dan contact op met uw boekhouder om te kijken of er wellicht iets kan worden aangepast. Anders krijgt de jongste partner na 1 januari 2015 nooit meer partnertoeslag en
krijgt die pas AOW als die zelf de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Dat kan tienduizenden euro’s schelen!

Neem voor meer informatie contact op met uw boekhouder, uw adviseur, of met mij.

Lilian van Hiele,
Steunpunt Binnenvaart
[email protected]
0620 11 23 19

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -