Kribben op Pannerdensch Kanaal worden verlaagd

1

Rijkswaterstaat gunt het project Krib- en oeververlaging Pannerdensch Kanaal aan Ploegam. In 2019 en 2020 werken Rijkswaterstaat en de aannemer het voorkeursalternatief uit tot een concreet plan. Vervolgens starten de werkzaamheden in 2021. In 2023 zal het karwei klaar zijn.

Ploegam kwam bij de aanbesteding als beste uit bus. De aannemingsmaatschappij met het hoofdkantoor in Oss behaalde de hoogste score op de aangeboden kwaliteit met de laagste inschrijvingsprijs.

Hoogwater

Net als andere Nederlandse rivieren krijgt het Pannerdensch Kanaal steeds vaker te maken met hoge waterstanden. De kribben in het kanaal reguleren bij normale waterstanden de afvoer van water, ijs, grind en zand en zorgen er zo voor dat de vaargeul op zijn plaats en op diepte blijft. Maar bij hoge waterstanden kunnen de kribben en oevers de doorstroming van het water belemmeren. Dat is ongewenst.

5 centimeter

Daarom heeft minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in van 2018 een bepaald dat 38 kribben en vijf oevers worden verlaagd. Dat moet ervoor zorgen dat het water bij hoge waterstanden beter doorstroomt. Dit levert in hoogwatersituaties een waterstandsdaling op van 5 centimeter.

 

1 reactie

  1. Een snellere waterafvoer, in dit geval in het Pannerdensch-Kanaal, betekent het probleem verplaatsen naar lager gelegen gebieden, vergelijkbaar met het rechttrekken van rivieren! Weet iemand het prijskaartje dat hier aanhangt?

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.