- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsKoen Anciaux is nieuwe voorzitter De Vlaamse Waterweg

  Koen Anciaux is nieuwe voorzitter De Vlaamse Waterweg

  - Advertentie -

  Delen

  Vanaf morgen (1 februari) is Koen Anciaux voorzitter van De Vlaamse Waterweg. Hij volgt Frieda Brepoels op.

  De aanstelling, door de Vlaamse regering,sluit aan bij de voorziene wissel halverwege de beleidsperiode van de voorzitter van de raad van bestuur. De Vlaamse regering heeft Tom Dehaene herbenoemd.

  Fusie

  Frieda Brepoels was sinds 2013 lid van de raad van bestuur van de toenmalige nv De Scheepvaart. Op 1 februari 2015 werd zij voorzitter bij de vaarwegbeheerder, eerst bij nv De Scheepvaart en daarna bij De Vlaamse Waterweg nv. Brepoels blijft bestuurder en zal vanuit die rol haar ervaring en kennis voor de binnenvaart en De Vlaamse Waterweg blijven inzetten. Ze kijkt met trots terug: “Een mijlpaal tijdens mijn voorzitterschap was ongetwijfeld de fusie van beide waterwegbeheerders nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV. Op 1 januari 2018 was de fusie een feit. En inmiddels is ook duidelijk dat deze fusie de juiste keuze was in het belang van de bevordering van de binnenvaart en waterbeheersing.”


  De Vlaamse Waterweg nv beheert en exploiteert de waterwegen in Vlaanderen met focus op vervoer via de binnenvaart, waterbeheersing, recreatie, toerisme en natuurbeleving. De maatschappelijke zetel bevindt zich in Hasselt en de organisatie heeft afdelingen in Willebroek, Brussel, Antwerpen, Merelbeke en Mol. Er werken ongeveer 1.350 personeelsleden.


  Vlaanderen kan de troeven van de vaarwegen nog beter uitspelen, vindt Brepoels, of het nu gaat om binnenvaart, logistiek, waterbeheersing of recreatie. “De Vlaamse Waterweg investeert al enkele jaren aanzienlijk in de verdere uitbouw van het Albertkanaal. Een huzarenstuk maar het einde is nu echt wel in zicht. In 2023 zullen alle bruggen een hoogte van 9,10 meter hebben. Met deze capaciteitsverhoging van het kanaal kunnen we nog meer vrachtwagens van de weg halen.”

  Ze wijst ook op de  automatisering van bruggen en sluizen “die de efficiëntie van onze waterwegen zal verhogen. Daarnaast investeren we samen met bedrijven in de aanleg van kaaimuren. De afgelopen jaren zijn een aantal watergebonden bedrijventerreinen op de markt gebracht. Veel bedrijven krijgen hierdoor de mogelijkheid om zich te vestigen langs de waterweg.”

  Koers voortzetten

  Koen Anciaux wil als voorzitter de succesvolle koers voortzetten. Anciaux is sinds 2005 lid van de raad van bestuur, eerst van de toenmalige Waterwegen en Zeekanaal NV. Bij de fusie in 2017 maakte hij zodoende de overstap naar de raad van bestuur van De Vlaamse Waterweg. Met zijn aanstelling is de continuïteit verzekerd.

  “Met Frieda Brepoels aan het roer legde De Vlaamse Waterweg een mooi parcours af waarbij steeds het belang van rivieren en kanalen, van de binnenvaart, van waterbeheersing en van alle andere functies van onze waterwegen voor ogen werd gehouden. Namens de raad van bestuur wil ik haar daarvoor van harte bedanken”, vertelt Anciaux. “Samen met De Vlaamse Waterweg willen we verder op dit elan. Er staan nog heel wat werven op de planning zodat ons waterwegennet beantwoordt aan de noden van de toekomst. Ook het beheersen van wateroverlast en droogte staat de komende jaren hoog op onze agenda.”

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -