Kanaleneiland heeft – op z’n zachtst gezegd – niet zo’n goede naam. Ook niet onder schippers. De ligplaatsen bij de Utrechtse achterstandswijk staan voor menigeen synoniem voor een gegarandeerde portie overlast, criminaliteit en vandalisme. Maar er is al veel verbeterd en de wijk heeft ook veel positiefs te bieden. Die boodschap verkondigt SodaProducties. De stichting ontplooit sinds vijf jaar activiteiten op wijk- en landelijk niveau om de leefbaarheid te verbeteren en contacten tussen bewoners(groepen) tot stand te brengen. Ook de binnenvaart wordt daar sinds enkele maanden bij betrokken.
De ligplaatsen aan Kanaleneiland zijn niet erg populair. SodaProducties hoopt de aantrekkingskracht te vergroten. (foto MGR)
Met het project ‘Schipper, mag ik overvaren?’ brengt SodaProducties kinderen in contact met de binnenvaart. Door hen te interesseren voor de schepen die dagelijks op het Amsterdam-Rijnkanaal passeren. Wat weten de mensen aan wal over het leven van deze schippers? Hoeveel kinderen die naast een binnenvaartroute opgroeien gaan werken in de binnenvaart? En: wat weten binnenvaartschippers van de wijk waar ze aanmeren? Dat zijn een paar van de vragen die ten grondslag liggen aan ‘Schipper, mag ik overvaren?’
Positief effect
Het kantoor van SodaProducties zit middenin Kanaleneiland, in een paar omgebouwde flatwoningen die voor sloop op de nominatie staan. De stichting vierde vorige maand haar eerste lustrum. Bij ‘Schipper mag ik overvaren?’ krijgen de kinderen uit de wijk een beeld van (het werk in) de binnenvaart en worden ze hopelijk enthousiast voor de bedrijfstak. Wie weet kiest een aantal van hen dan wel voor een maritieme carrière. “In elk geval verbreden we hun horizon door hen met deze nieuwe wereld te laten kennismaken.”
Tegelijkertijd proberen projectleiders Marieke Heinsbroek en Marjolein de Jong binnenvaartondernemers te wijzen op de voordelen van het afmeren aan Kanaleneiland. “Wat nauwelijks bekend is, is dat de wijk een heel goed winkelcentrum heeft, waar van alles te koop is. Verder zijn de uitvalswegen goed: je zit zo op de snelweg.” Als meer schepen afmeren en families hun inkopen in de wijk doen, heeft dat een positief (economisch) effect op de wijk. En daar komt bij, dat je met een bezoek aan de wijk veel nieuwe culturen, gerechten en gewoonten kunt ontdekken.
Welkomstpakketten
Vanaf 1 maart 2011 delen kinderen welkomstpakketten uit aan schippers die afmeren aan Kanaleneiland. De kinderen hebben zelf interviews gedaan met schippers over wat er in die welkomstpakketten zou moet komen. Het gaat onder meer om informatie over voorzieningen in de wijk, tekeningen van de mooiste plekjes, aanbiedingen van winkels en een uitnodiging om te komen eten bij een van de gezinnen in Kanaleneiland.
Ook ontwerpen de kinderen informatieborden voor Rijkswaterstaat. Die komen op de kades te staan, die samen met de aangrenzende groenstrook worden opgeknapt. Zo komt er een wandelroute langs het water.
Lees het uitgebreide artikel in De Binnenvaartkrant van 7 december.