Jutphasebrug in Nieuwegein is aan de beurt

0

Rijkswaterstaat is volop bezig met het project KARGO: Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud. Acht stalen bruggen worden gerenoveerd. Binnenkort is de Jutphasebrug in Nieuwegein aan de beurt.

Rijkswaterstaat begint deze week met de voorbereidende werkzaamheden. De renovatie van de brug zelf (tussen Nieuwegein en Utrecht) gaat 17 mei van start.
De brug krijgt een flinke opknapbeurt: de stalen constructie wordt versterkt, het brugdek en de pijlers worden gerepareerd en de brug wordt opnieuw geverfd. Tevens wordt de doorvaarthoogte van de brug met ongeveer 30 centimeter verhoogd tot +8,90 meter NAP, zodat 4-laags containervaart onder de brug door kan.

Tijdelijke hulpbrug
Van februari tot mei vinden de voorbereidingen plaats. De aannemer begint in maart met de bouw van tijdelijke pijlers aan de zuidkant van de brug. In Nieuwegein wordt langs het Amsterdam-Rijnkanaal, aan de Vrijewade, nog een tweede werkterrein ingericht. Daar start de bouw van een hulpbrug.
In mei wordt de Jutphasebrug vervangen door die tijdelijke hulpbrug. De Juthasebrug zelf wordt dan uitgeschoven en naast de hulpbrug op tijdelijke, hogere pijlers gezet. Dat gebeurt in het weekend van 17 en 18 mei. Het hele weekend is de Jutphasebrug volledig afgesloten voor alle verkeer. Ook het scheepvaartverkeer is enkele uren gestremd.

Dertig jaar
Eind 2015 is de Jutphasebrug weer één weekend helemaal afgesloten. De Jutphasebrug is dan opgeknapt en wordt weer terug op zijn plek geschoven. Daarmee is dan het werk helemaal klaar en kan de brug weer minstens dertig jaar mee.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.