- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsInhijsen van sluisdeuren als publieksattractie

Inhijsen van sluisdeuren als publieksattractie

- Advertentie -

Delen

De derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in Niewegein krijgt volgende week de eerste sluisdeuren. Deze kolossale deuren zijn gebouwd in China en gaan dinsdag 21 augustus per duwbak van Schiedam naar Nieuwegein, waar ze donderdag en vrijdag op hun plaats worden gehesen. Rijkswaterstaat maakt er een show van, toegankelijk voor het publiek.

Het inhijsen van de eerste sluisdeur is te zien vanaf een uitkijkpunt op de westelijke voorhavendijk in Vreeswijk-Nieuwegein. Bezoekers zijn op op 23 augustus (en dus niet op 22 augustus zoals eerder is aangekondigd)  vanaf 8 uur ‘van harte welkom’. (“Voor een kopje koffie, een zomerse versnapering en water wordt gezorgd. Overige hapjes en drankjes dient men zelf mee te nemen.”)

De eerste twee deuren, elk 28 meter lang, 6,25 meter dik en 14 meter hoog, wegen per stuk 490.000 kilo.

Een kraan van 42 meter heft de deur. De kraan op het ponton zelf kan geen draaiende bewegingen maken. Het ponton wordt in de juiste positie gemanoeuvreerd met kabels en lieren. Tijdens de hijsoperatie geldt een snelheidsbeperking voor de scheepvaart in de voorhaven (Lekzijde) om golfslag te voorkomen. Het ponton manoeuvreert de deur vervolgens tot boven de deurkas. Vanaf daar laat Sas van Vreeswijk de deur langzaam de deurkas in zakken.

Er is geen exact tijdschema. Woensdag 22 augustus wordt de kraan opgebouwd voor de hijsoperatie. Het hijsen van de deur en het manoeuvreren naar de deurkas gebeurt in de ochtend van 22 augustus en start rond 08.00 uur. De deur hangt naar verwachting rond lunchtijd boven de deurkas van het buitenhoofd. Als laatste deel van de operatie laat Sas van Vreeswijk de deur langzaam de deurkas in zakken. De inschatting is dat de deur halverwege de middag op zijn plek zit.

De publieksvoorzieningen zijn er alleen woensdag. Rijkswaterstaat adviseert om op woensdag te komen kijken en om indien mogelijk met de fiets te komen. Toch met de auto: parkeren bij industrieterrein De Wiers en via de Nieuwe Kerkweg naar de voorhavendijk te lopen (circa 4 minuten). Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars ter plaatse op. Vanwege een kleine klim de dijk op is stevig schoeisel aan te raden. Op de dijk is er niet gezorgd voor zitgelegenheid, eigen klapstoeltjes mag u meenemen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -