HISWA: geen drijvende zonneparken op IJsselmeer!

0
(foto AdobeStock)

Het plan van de noordelijke provincies om grootschalige zonnevelden op het IJsselmeer – ter grootte van 5.500 voetbalvelden – aan te leggen, stuit op verzet van de watersportsector. HISWA Vereniging – ondernemersorganisatie van de jachtbouw en watersport – maakt zich zorgen en vindt dat er onvoldoende naar alternatieven wordt gekeken.

Het platform Nationaal Consortium Zon op Water streeft er naar om Nederland tot één van de leidende landen in de wereld te maken op het gebied van duurzaamheid. De provincies Noord-Holland, Friesland, Overijssel en Flevoland lanceerden begin dit jaar een verkenning om 3.760 hectare aan zonnepaneelvelden in het IJsselmeer te realiseren.

Regiomanager Jan Ybema van HISWA Vereniging mist aandacht voor “de effecten op de kwaliteit van het landschap, natuur en sectoren die afhankelijk zijn deze wateren zoals de waterrecreatie. Daarnaast staat de techniek niet stil en zijn er innovaties die veel minder impact op het landschap hebben. Deze worden volstrekt buiten beschouwing gelaten.”

Historische fouten

volgens HISWA veel historische fouten gemaakt “door de ruimtelijke kwaliteit onder het mom van vooruitgang te verkwanselen”. De vereniging wil voorkomen dat dezelfde fouten gemaakt worden bij het recreatieve en natuurlijke landschap van Nederland, zoals het aanleggen van drijvende zonneparken voor historische kernen in het IJsselmeergebied.

HISWA gaat de komende maanden in gesprek met provinciale overheden om te pleiten voor een integrale benadering die rekening houdt met ruimtelijke kwaliteit. Samen optrekken met natuurorganisaties ligt volgens Ybema voor de hand aangezien hun kritiek overeenkomt met die van HISWA.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.