Op 3 juli is in Hamburg de Blue Marlin gedoopt, de nieuwste aanwinst voor de vloot van HGK Shipping. Het schip gaat varen voor Salzgitter Flachstahl en zal voornamelijk staal en bulkmaterialen vervoeren via de Noord-Duitse kanalen.
De Blue Marlin is uitgerust met zonnepanelen die tot 37.500 kilowattuur per jaar opwekken. Het is voor het eerst mogelijk om de opgewekte zonne-energie rechtstreeks aan de aandrijflijn te leveren. Dat is dan als ondersteuning (peakshaving) van de dieselelektrische aandrijving, die bovendien al voorbereid is voor toekomstige brandstoffen. Het schip is zo ontworpen dat het ook bij laag water nog relatief veel lading mee kan nemen en is uitgerust met Seafar-technologie voor navigatie op afstand.
De Blue Marlin heeft de Gold Green Award ontvangen. Het ontwerp en de ontwikkeling van het schip zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen HGK Shipping en Salzgitter. Het in het Roemeense Orsova gebouwde casco is geleverd door Rensen-Driessen. De Gerlien van Tiem verzorgde de afbouw in Druten.
Sleutelrol
De doop werd verricht door Julia Siemens-Pecher, hoofd logistiek management bij Peiner Träger. Dat is een dochteronderneming van Salzgitter.
Florian Bleikamp, directeur van HGK Dry Shipping, zei bij die gelegenheid: “Dankzij de nauwe samenwerking met Salzgitter AG kunnen we specifiek toekomstgerichte projecten realiseren. Door samen te werken kunnen we innovatieve ideeën in de praktijk brengen: van emissievrije zonnetechnologie tot op afstand bestuurde navigatie voor de schepen en zelfs grondstofbesparende aandrijfsystemen in onze vloot. De Blue Marlin is een sterk symbool van wat de industrie en logistiek kunnen bereiken als ze samenwerken.”
Fabian Gerdes, hoofd klantlogistiek bij Salzgitter Flachstahl, is ook blij. “We gebruiken dit innovatieve schip om onze inspanningen voort te zetten om de CO2-uitstoot te verminderen en de efficiëntie en veerkracht van onze toeleveringsketens te verbeteren. Om dit te bereiken, maken we steeds meer gebruik van binnenvaart, die in vergelijking met andere vervoersmiddelen bijzonder milieuvriendelijk is.”
“In die zin speelt de Blue Marlin een sleutelrol bij het mogelijk maken van klimaatvriendelijk transport van onze staalproducten en bulkmaterialen. Het helpt ons om onze CO2-voetafdruk in de logistiek aanzienlijk te verbeteren en sluit daarmee perfect aan bij de koers die we hebben gekozen om meer duurzaamheid te bereiken.”
Duwbak
De afmetingen van de Blue Marlin zijn afgestemd op de Duitse kanalen: 86 meter lang en 9,50 meter breed. De minimale diepgang is slechts 1,10 meter. Daarmee is de Blue Marlin volgens HGK bij uitstek geschikt voor ondiepe wateren op Midden-Europese waterwegen.
Het aandrijfconcept met twee Veth-roerpropellers en een extra boegschroef maakt het mogelijk om een duwbak aan te koppelen. Dan is het gezamenlijke laadvermogen 3.110 ton.
Op basis van de geslaagde proefvaarten met de Seafar-technologie heeft het Duitse Generaldirektion für Wasserstraßen und Schifffahrt (GDWS) een vergunning afgegeven voor het op afstand bestuurd varen op het traject tussen Salzgitter en Friedrichsfeld.