Natuurlijk was het geen penalty voor Engeland. De stiekeme, veilig verborgen VAR-scheidsrechter was beïnvloed door die aansteller Harry Kane en de zogenaamde scheidsrechter op het veld doet als een robot wat in zijn oor wordt gefluisterd. Denemarken (tegen de Duitsers) en zeker België (tegen alle andere ploegen) met die arme Lukaku werden uit het EK geknikkerd door valse VAR-beschuldigingen. Van een buitenspel staande teennagel tot en met een handsbal die niemand had gezien, maar de bal wel.
VAR staat voor Video Assistant Referee. De naam doet vermoeden dat het om een mens gaat, die met behulp van videobeelden beslissingen neemt. Zoals de hi tech-oplossingen aan boord van een binnenschip louter dienen om de mens op het juiste moment de juiste beslissingen te laten nemen. De VAR laat zien dat je daar te ver in door kan schieten en daarmee is het voetbal een waarschuwing voor ons allemaal geworden, en niet alleen omdat je de bal verkeerd kan koppen, wat niet wordt bestraft door de VAR maar waar je wel een hersenschudding van kan krijgen.
Ik moet bij dat woord altijd aan Suske en Wiske denken. Als hun oom Lambiek opmerkt dat hij waarschijnlijk een hersenschudding heeft opgelopen, zegt de oersterke Jerommeke terloops: “kan niet schudden wat je niet hebt”, maar dat heeft natuurlijk geen betrekking op voetballers.
Al die metingen, lijntjes en data die de technieken uitspugen zijn prachtig, maar uiteindelijk is het een mens die er wat mee moet. Techniek denkt niet, zelfs niet als het zo lijkt zoals bij kunstmatige intelligentie (AI). De AI-programma’s zijn gewoon heel snel in het bladeren op internet in miljarden teksten die door mensen zijn bedacht. Die snelheden van elektronica zijn bizar. Elke seconde stuurt de EK-voetbal 500 maal een signaal de wereld in over aanrakingen en positie.
Je afvragen of al die technieken wel nodig zijn, is een verspilde gedachte. Als techniek beschikbaar is, wordt hij gebruikt. Dat noemen ze de richting van de tijd. Een heel geleidelijk en soms zelfs traag ontwikkelende sector als de binnenvaart is een heel andere bedrijfstak geworden dan pak hem beet vijftig jaar geleden. Hoe had je met een binnenschip van 12.500 ton moeten manoeuvreren in de haven en op de rivieren als er niet van die fantastische toepassingen van de elektronica waren geweest?
Maar dat is iets anders dan een schip van de kant af duwen en hem zichzelf maar laten redden, bestuurd door algoritmen. Ook bij het voetbal beseffen ze op een zeker moment dat techniek alleen te hulp wordt geroepen als een scheidsrechter twijfelt en anders gewoon niet.