HGK Shipping en Salzgitter pakken samen onnodige leegvaart aan

0
De ondertekening van de intentieverklaring: vlnr Florian Bleikamp, hoofd Chartering bij HGK Dry Shipping, directeur Sandrina Sieverdingbeck, van DEUMU en directeur Eike Brünger voor Verkoop en Logistiek bij Salzgitter Flachstahl. (foto Salzgitter / Frank Bierstedt)

Rederij HGK Shipping gaat samen met twee dochterbedrijven van Salzgitter duurzame concepten voor vervoer per binnenschip ontwikkelen. De drie partijen hebben onlangs een intentieverklaring ondertekend.

De focus van de samenwerking ligt op het voorkomen van leegvaart, zodat de scheepscapaciteit maximaal kan worden benut. Voor ieder transport zal meteen ook naar lading voor de terugreis worden gezocht.

Meer per binnenvaart

Door de samenwerking met Salzgitter Flachstahl en DEUMU (Deutsche Erz- und Metall Union) ziet HGK Shipping kansen om dit voor elkaar te krijgen. Salzgitter Flachstahl maakt platstaal voor onder meer de automobielindustrie en de bouw. DEUMU recyclet en verhandelt schroot en gesmolten metaalmengsels.

Beide bedrijven willen uit duurzaamheidsoogpunt versterkt inzetten op binnenvaart in hun logistieke ketens. Ze hebben op diverse plaatsen in Duitsland vestigingen nabij een vaarweg en vervoeren nu al jaarlijks ruim één miljoen ton staal(producten) over water. In totaal produceert de groep bedrijven in binnen- en buitenland 7 miljoen ton staal. De omzet bedroeg in 2022 circa 12 miljard euro. Er werken 25.000 mensen bij Salzgitter.

Circulair

Salzgitter heeft zich tot doel gesteld om een koploper te worden in circulaire economie. Het gebruik van staalschroot voor de productie van onbewerkt staal maakt hier deel van uit.

Ook wil het concern zijn producten duurzaam vervoeren. Het zet daarom in op de uitbreiding van zijn binnenvaarttransporten. Dit vereist samenwerking met partners. “Het opzetten van betrouwbare, duurzame en rendabele vervoersoplossingen lukt alleen als logistiek en industrie de handen ineenslaan”, aldus het concern.

Nieuwe schepen

Ook digitalisering speelt een rol in de plannen van de samenwerkende bedrijven. Ze gaan deelnemen aan de SEAFAR-pilot voor semi-autonoom varen. Hiertoe gaat HGK Shipping een aantal drogeladingschepen die van en naar Salzgitter varen uitrusten met de benodigde technologie om zee op afstand te kunnen besturen.

Op middellange termijn willen de partners nieuwe schepen gaan ontwikkelen en bouwen die voldoen aan de vereisten voor een klimaatneutrale, betrouwbare en innovatieve binnenvaart en die de staalindustrie ondersteunen in het behalen van haar duurzaamheidsambities.

Met het ondertekenen van een intentieverklaring hebben HGK Shipping, Salzgitter Flachstahl en DEUMU onlangs het startschot gegeven voor al deze projecten.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.