- Advertentie -
- Advertentie -
HomeHGK mag op afstand bediend varen op Duitse kanalen

HGK mag op afstand bediend varen op Duitse kanalen

- Advertentie -

Delen

De Generaldirektion Wasserstraßen und Schifffahrt (GDWS) heeft voor het eerst toestemming gegeven voor op afstand bediende scheepvaart op de Duitse kanalen. HGK Shipping heeft voor de duur van zes maanden groen licht gekregen voor de route van Scharnebeck naar Salzgitter.

Begin mei vonden op een inmiddels goedgekeurd deel van het traject geslaagde proefvaarten plaats met motorschip Niedersachsen 2 en duwbak Hannover. De besturing gebeurt vanuit het controlecentrrum in Duisburg van het Belgische bedrijf Seafar. Het koppelverband vaart met de complete bemanning aan boord.

Donderdag 15 mei ontving de rederij uit Keulen de vergunning. De pas aangetreden federale verkeersminister Patrick Schnieder overhandigde het document aan Steffen Bauer, de CEO van HGK Shipping.

Game changer

Schnieder zei bij die gelegenheid: “De binnenvaart staat voor enorme uitdagingen. Het tekort aan geschoold personeel, dat in de nabije toekomst nog nijpender zal worden, mag geen serieuze hinderpaal worden voor deze verborgen kampioen onder de transportmodi. Het is immers een feit dat de binnenvaart het enige transportmiddel is dat we in Duitsland hebben met vrije capaciteit.”

“Proefprojecten zoals met deze op afstand bediende duwbakcombinatie kunnen daarom een game changer worden. De goedkeuringsprocedures zijn afgerond. Nu is het zaak om de technologie uit het laboratorium op het water te krijgen en in actie te laten komen.”

Eric Oehlmann, hoofd van de Duitse Generaldirektorium für Wasser- und Schifffahrt, is optimistisch. Hij zei: “Innovatieve benaderingen laten zien wat er mogelijk is als technologie en duurzaamheid samengaan. Na een zorgvuldige afweging van alle wettelijke eisen – met specia­le aandacht voor veiligheid – en het succesvol afronden van een proefvaart, hebben we nu het punt bereikt dat de duwcombinatie vanuit het hoofdkantoor in Duisburg kan opereren met behulp van afstandsbedieningen.”

Oehlmann zei dankbaar te zijn “dat mijn collega’s de goedkeuringsprocedure snel hebben kunnen ondersteunen. De GDWS geeft hier een goed voorbeeld van hoe innovaties in de binnenvaart door samenwerking en met grote snelheid kunnen worden gestimuleerd. Ik ben daarom bijzonder verheugd dat HGK Shipping de eerste Duitse vergunning heeft ontvangen voor het op afstand besturen van een binnenschip.”

Het besturen gebeurt vanuit een controlecentrum in Duisburg. (foto HGK Shipping)

Seafer

HGK Shipping is al enige tijd bezig met de Seafar-technologie, vooral om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten in de binnenvaart op te vangen. “We zetten in op een steeds verdergaande digitalisering van de binnenvaart, samen met onze technologiepartner Seafar”, aldus HGK-topman Steffen Bauer. Hun Remote Operations Center in Duisburg sluit volgens hem aan op de vlootmodernisering die de rederij heeft ingezet. “Dit is een effectieve hefboom om de aantrekkelijkheid van dit beroep te vergroten bij het aantrekken van gekwalificeerd personeel.”

Hij vervolgde: “Op basis van de zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van de afzonderlijke goedkeuringsfasen hopen we dat we snel naar de volgende fase kunnen gaan en schepen kunnen exploiteren met een gereduceerde bemanning.”

Op de Rijn liep al een proef met het op afstand bedienen van schepen van Scheepvaartbedrijf Dari en Reederei Deymann. Dat doet Seafar op basis van een Belgische vergunning die voldoet aan de eisen en aanbevelingen van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -