- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGrootste mestfabriek van Nederland komt in Buggenum

Grootste mestfabriek van Nederland komt in Buggenum

- Advertentie -

Delen

Op het aan de Maas gelegen bedrijventerrein Zevenellen bij Buggenum, komt de grootste mestverwerkingsfabriek van Nederland: de Bio Transitie Centrale. Voor de aanvoer van mest zullen binnenvaartschepen van 1.000 tot 3.000 ton worden ingezet.

 

In de fabriek zal de varkensmest verdikt worden. Het restant gaat over water naar Antwerpen waar het getransformeerd zal worden tot herbruikbare mestkorrels die bestemd zijn voor wereldwijde export.

Haven

Jan Janssen van World Biobased Center Zevenellen (WBCZ) is kwartiermaker. “Wij hebben voor Zevenellen gekozen op basis van de ideale ontsluiting via de Maas. Een fantastisch havengebied ligt hier. Via de Maas hebben wij een goede verbinding met Rotterdam en Antwerpen en via Nijmegen en de Rijn kunnen schepen naar de Donau.”

Mestfabrieken zijn in Nederland niks nieuws. Maar op Zevenellen zal de varkensmest en gier met de nieuwste technieken tot de laatste druppel worden verwerkt. Na behandeling blijven schoon water, biogas en mineralen (in de vorm van korrels) die als bodemverbeteraar gebruikt kunnen worden.

Janssen: “We starten met een productie van 500.000 ton per jaar. Met op termijn een miljoen ton varkensmest. Dat is de helft van de totale productie in Limburg. Als een onderzoek naar rioolslib slaagt, komt er nog eens 80.000 ton bij.”

Over water

Voor de aanvoer van de mest wil Bio Transitie Centrale vervoer water inzetten. Janssen: “Gewoon de standaardbinnenvaartschepen tussen de 1.000 en 3.000 ton, die de mest als bulk vervoeren. De schepen kunnen wij straks in de grote haven Zevenellen ontvangen.”

Er zijn plannen voor een vaste loswal. Janssen: “De pontonlosplaats die er nu ligt, moet vervangen worden door een kade, waar een schip tegen aan gelegd kan worden en een kraan op gezet kan worden.”

Annemarie van der Goor van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg, mede-eigenaar van de grond, bevestigt dat: “De aanlegplek voor binnenvaartschepen is nu nog provisorisch en moet worden geprofessionaliseerd. Wij zijn voor de ontwikkeling van de haven in gesprek met de Provincie Limburg en de gemeente Leudal. Er is overigens veel belangstelling van watergebonden bedrijven voor de resterende kavels van Zevenellen. Met deze bedrijven gaan we praten over een mogelijke vestiging en de investeringen die hiervoor nodig zijn.”

tekst: Noud van der Zee

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -