Glandmuziek: gedichten van een binnenvaartmatroos

0
Glandmuziek pagina's
De vormgeving is verzorgd door Marga van den Heuvel.

Een speciaal moederdagcadeau, noemt Frank Antonie van Alphen zijn nieuwe dichtbundel zelf.  Niet door hem gegeven aan zijn moeder, maar van zijn moeder aan hem. Met vertraging, dat wel. Zeven jaar na haar dood.

Van Alphen, schrijver van De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal, vond een aangename verrassing in zijn moeders nalatenschap. Twintig gedichten, 35 jaar geleden door hemzelf geschreven op een oranje Olivetti-typemachine.

Vergeten gedichten

Hij voer destijds als matroos in de binnenvaart. Geen computer aan boord. Geen internet. Frank Antonie schreef wanneer hij maar kon. Zijn collega-matroos Piet zorgde ervoor dát hij dat kon en nam meer dan eens bezigheden aan boord voor zijn rekening.

Zo ontstond Glandmuziek, met voor binnenvaarders een overduidelijke verwijzing naar de schroefasafdichting. Frank Antonie stuurde de gedichten in een envelop naar moeder Van Alphen met de vraag die goed te bewaren. Dat deed ze. De dikke envelop ging in een doos met andere enveloppen. En de gedichten werden vergeten. Om 35 jaar later weer op te duiken.

Wereld van een 25-jarige matroos

Simon Hermans, ex-redacteur van Uitgeverij In de Waalkolk, schreef: “Inhoudelijk is de bundel subliem, verrassend en speels, zowel de gedichten zelf als zeker ook de visuele beelden, de sfeer en de verbazingwekkende vondsten van Marga van den Heuvel als spiegelingen op Frank Antonie’s woorden en gedachten. Prachtig! In dit landschap van spiegelmotieven, verdubbelingen, metamorfosen, terugkaatsingen, Rembrandteske clair-obscures, poppen uit Indonesië, met hun wisselende spel van licht en donker: overal zie je in de glans van dat gland en zijn poëzie een weerspiegeling van die vijfentwintigjarige matroos en de wereld om hem heen.”

Bestellen

Al eerder schreef Frank Antonie Ik droom in rood, een poëtisch eerbetoon aan zijn overleden vader, de schipper.

Glandmuziek is vanaf nu als uitgave van de Stadse Wal verkrijgbaar. In originele, getypte pagina’s gedrukt en fraai vormgegeven door Marga van den Heuvel van Maartsehazen.nl.  De prijs is 10 euro (exclusief verzendkosten).

Bestellen kan met een mailtje naar [email protected].

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.