- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSjouwers Special tijdens Open Monumentendagen

Sjouwers Special tijdens Open Monumentendagen

- Advertentie -

Delen

Was het schipper Anton Kerkhoff die zijn kleinzoon aanzette om een boek over de kaaisjouwers te schrijven? Hoeveel verhalen zijn er niet verteld op het schip waarop Frank Antonie opgroeide, de Frankie-A? De Dortmunder die tijdens de Koude Oorlog werd gebouwd en maar één reis naar de DDR maakte. Ga mee op reis en luister.

In het weekend van 10 en 11 september is er een Sjouwers Special. Schrijver Frank Antonie van Alphen, onder meer actief voor Binnenvaartkrant, neemt deelnemers tijdens de Open Monumentendagen mee langs de Nijmeegse haven en kade voor bijzondere verhalen. Onder meer puttend uit De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal vertelt hij waarom hij dat boek geschreven heeft en wie hem daartoe inspireerde.

Schipperszoon

Vanuit het perspectief van een schipperszoon en binnenvaartmatroos kijken we door zijn ogen naar de stad Nijmegen. Hoe Frank Antonie als aflosser in de Waalstad kwam wonen, maar uiteindelijk toch schrijver werd. En dat doordat hij deelnam aan een barbecue. Het veranderde zijn leven compleet.

Wandel mee van het historische Besiendershyus naar museum de Bastei terug over de kade naar het Binnenvaartmuseum Nijmegen in de Waalhaven. Gehuisvest op de oude radersleepboot Jos Vranken. Waarop zich ook het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum bevindt.

In het binnenvaartmuseum kunnen de deelnemers na de anderhalf uur durende wandeling op hun gemak een kijkje nemen in dat museum. Of, beter gezegd: ze krijgen een inkijkje in de wereld die binnenvaart heet. Het is voor velen ‘van die van de wal’ nog altijd een enigszins raadselachtig bestaan, dat van de binnenvaartschipper.

Praktische informatie

Zowel zaterdag 10 september als zondag 11 september kunnen belangstellenden drie keer per dag aansluiten voor een wandeling: om 12.00, 14.00, en 16.00. Startplaats: ’t Besiendershuys, het historische pand waar in vroeger dagen de belastinginspecteur, de speurder naar vrachtschepen, woonde. Kosten voor de wandeling bedragen 10 euro per volwassen persoon.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -