- Advertentie -
- Advertentie -

Geuzenspecial

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Scheepvaart spreekt toch altijd tot de verbeelding. Je hoort nooit dat ze beslag leggen op dure auto’s of zelfs vliegtuigen van die oligarchen. De bootjes moeten het weer ontgelden. Net als in de 80-jarige oorlog, wat tegenwoordig alleen nog ‘de opstand’ genoemd mag worden.

Toen waren het immers ook de watergeuzen die uiteindelijk het verschil maakten. Nou ja, een keertje dan. En dat ‘watergeuzen’ was om het zo maar eens te zeggen een geuzennaam, want eigenlijk waren het piraten. In elk geval geen lieverdjes. Maar ze hadden het juiste geloof, althans volgens de protestantse Nederlanders.

Het waren veel door de Spaanse hertog van Alva weggejaagde edelen. De oligarchen van de 16e eeuw, die door de Spanjaarden tot de bedelstaf waren veroordeeld (‘gueux’ is Frans voor bedelaars, met gevoel voor zelfspot noemden ze zichzelf zo). Velen vluchtten naar Engeland, maar bleven halverwege de Noordzee een beetje rondhangen en de koopvaardij lastigvallen.

Superrijken neigen vaak om een stukje te gaan varen. Even terug naar het heden. Het is verbijsterend hoeveel van die gasten met dure bootjes er zijn. Kunnen we geen leuke campagne maken: mooie plaatjes van in beslag genomen, in Nederland gebouwde jachten met leuke kreten als ‘Voel je rijk op het water!’ Varen is vrijheid! Je bent bloot zonder boot!

De mooiste schepen in de binnenvaart, dat zal niemand ontkennen, zijn de passagiersschepen. Deze relatief jonge tak van de binnenvaart heeft de afgelopen decennia de show gestolen, zeker voor de buitenwereld. Jan-met-de-pet-aande-wal is nou eenmaal meer onder de indruk van witte cruiseschepen met een zwembad aan dek dan van een schitterende 135 meter lange chemietanker.

Des te triester was het om de indrukwekkende cruisevloot twee jaar lang werkloos tegen de kant te zien liggen tijdens corona. En de opgebouwde (belasting)schulden zijn echt niet ineens verdampt in het nieuwe normaal.

Al die mooie steunmaatregelen zijn prachtig voor de bühne van de overheid. In werkelijkheid zitten er zoveel haken en ogen aan dat het wel een 19e-eeuws korset lijkt en de trotse ondernemer net niet aan de bedelstaf brengt. Niet zelden moeten kapitalen worden terugbetaald omdat er een procentje te weinig omzetverlies was of de loonsom in de referentiemaand verhoudingsgewijs te hoog was uitgevallen.

Probeer die ambtenaren van de UWV maar eens uit te leggen dat dat niet anders kon. Je kan meer begrip verwachten van een nijlpaard. Maar we moeten door. Alle krachtige boegschroeven en roerpropellers ten spijt is er maar één richting en dat is vooruit. Welkom in onze cruisespecial. Het is gelukkig nog net geen geuzenspecial.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -