- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsFlow Drechtsteden zet maritieme maakindustrie in schijnwerpers

Flow Drechtsteden zet maritieme maakindustrie in schijnwerpers

- Advertentie -

Delen

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september vindt de eerste editie plaats van Flow Drechtsteden. In en rond het Wantij en op het Energieplein in Dordrecht zijn wedstrijden van Solar Sport One en presenteert de maritieme maakindustrie uit de regio zich. Zo zetten de zeven samenwerkende Drechtsteden de sector in de schijnwerpers.

De maritieme maakindustrie is economisch van groot belang voor de Drechtsteden en zodoende ook een belangrijke bron van werkgelegenheid. Jong en oud kunnen tijdens Flow Drechtsteden zien en ervaren welke kansen de sector te bieden heeft qua techniek, innovatie en welke banen voorhanden zijn.

Het nieuwe evenement is onderdeel van de Wereldhavendagen, die gelijktijdig in Rotterdam plaatsvinden. Een logische combinatie, vindt Maarten Burggraaf. De Dordtse wethouder Economie, Financiën en Evenementen is binnen de Drechtsteden samen met André Flach (Hendrik-Ido-Ambacht) verantwoordelijk voor de economische portefeuille.

Hij gaf de aanzet tot Flow Drechtsteden, met een initiatief om het bedrijfsleven zichtbaarder te maken voor de bevolking. “Toen ik vorig jaar wethouder werd, merkte ik bij bedrijfsbezoeken al snel dat ondernemers zelf heel gewoon vinden wat ze doen en maken, terwijl het eigenlijk hartstikke bijzonder is. Maar daar treden ze niet mee naar buiten. Er zou een soort etalage moeten zijn waar het grote publiek kan zien wat hier allemaal gebeurt en hoe innovatief de maritieme maakindustrie is.”

Personeel

De sector heeft er belang bij zich meer onder de aandacht te brengen – zeker bij jongeren. “Er is al wel wat meer animo voor techniekopleidingen, maar als de maritieme industrie niet zichtbaar is, kiest de jeugd niet voor een carrière in die sector. Als ik ondernemers vraag wat ze nodig hebben om te kunnen groeien, antwoorden ze bijna allemaal: meer personeel.”

De eerste brainstormsessie met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven in december 2018 leverde enthousiasme en steun op. “Het thema was snel duidelijk: we zijn een maritieme topregio. Daar komt bij dat we als Drechtsteden samen met Rotterdam optrekken als Rotterdam Maritime Capital of Europe. Zij zijn in het buitenland de naam en het merk; wij hebben veel te bieden als het gaat om maritieme toelevering, mede voor de binnenvaart. Zodoende past Flow Drechtsteden heel goed bij de Wereldhavendagen. Bezoekers kunnen die programma’s en locaties ook mooi combineren.”

Solar Sport One

Tijdens Flow Drechtsteden zijn er op beide dagen zonnebootraces op het water. Deze Solar Sport One is een jaarlijks terugkerend, internationaal event met studenten- en scholierenteams. Het Energieplein aan het Wantij is de vertrek- en aankomstplek voor de etappes. Hier verrijst het ‘Solar Village’. Het evenement draait om sport en duurzaamheid. Het motto is ‘Innovation today is energy for tomorrow’.

Op zaterdag 7 september zijn er ook bedrijven en scholen aanwezig op het Energieplein. Het is ook mogelijk om een aantal bedrijven te bezoeken en daar een rondleiding te krijgen. Het gaat om Veth Propulsion in Papendrecht, Bolidt in Hendrik-Ido-Ambacht en Scheepswerf Kooiman Hoebee in Dordrecht. Bij die laatste kunnen belangstellenden onder meer zien hoe een binnenschip wordt gehellingd. Voor de bedrijfsbezoeken dienen mensen zich vooraf aan te melden.

“In korte tijd hebben we deze eerste editie opgezet”, zegt Burggraaf tot slot. “Het was mooi dat het idee meteen werd gedragen door de andere Economie-wethouders binnen de Drechtsteden. En ook met steun van de partijen die meteen aanhaakten. Zoals de organisatoren van de Dag van de Binnenvaart. We willen iets moois neerzetten; de ambitie is om het evenement de komende jaren verder te laten groeien. Bedrijven en organisaties uit de maritieme sector en maakindustrie zijn van harte welkom.”

Kijk voor het programma en om aan te melden voor een bedrijfsbezoek (dat kan vanaf 28 augustus) op www.Flowdrechtsteden.nl.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -