- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsExpositie over Heusdens maritieme historie

Expositie over Heusdens maritieme historie

- Advertentie -

Delen

Vanaf 30 april is in ‘Het Gouverneurshuis in Heusden de tentoonstelling ‘Heusden Maritiem’ te zien. Die gaat over de rijke geschiedenis van de scheepswerf van Heusden. Waar een klein stadje groot in kan zijn!

De vestingstad Heusden, gelegen aan de Maas, kent een rijke maritieme historie. In de Middeleeuwen was scheepvaart al van groot belang voor de Heusdense economie. Maar door verzanding en verlegging van de loop van de Maas verloor Heusden zijn belangrijke functie aan het water.

 

Bergsche Maas

Dat veranderde met de aanleg van de Bergsche Maas in 1904. Deze nieuwe waterloop gaf de Heusdense scheepsbouwindustrie een enorme impuls. De scheepswerf van Heusden groeide uit tot een speler van wereldformaat. Zo werd er in 1939 het beroemde kabeljauw-visserschip Argus gebouwd voor een Portugese klant. Maar ook spitsen, kempenaars, sleepboten, sleephopperzuigers en containerschepen werden in het bescheiden stadje aan de Maas gebouwd.

Met een tentoonstelling, een ‘maritieme belevingsroute’, lezingen en educatieve activiteiten wordt in de zomer van 2017 uitgebreid aandacht gegeven aan deze rijke maritieme geschiedenis.

Expositie

Centraal in de activiteiten staat de expositie ‘Heusden Maritiem’, die van 30 april tot en met 1 oktober 2017 te zien zal zijn in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe die, met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

Met scheepsmodellen, foto’s, filmpjes, scheepsonderdelen, ooggetuigenverslagen en nog veel meer wordt de geschiedenis van de werf tot leven gebracht. Ook voor kinderen er is van alles te doen: ze kunnen hun eigen schip ontwerpen, ontdekken hoe je scheepsbeschuit bakt en een maritieme speurtocht maken.

 

Cologne Verolme

Meer dan vijftien ondernemers uit Heusden nemen deel aan Heusden Maritiem en bieden deze zomer maritieme producten aan, zoals een ‘Cologne Verolme’, een oorlam of houten speelgoedboten. Een wandelkaart met een door het Heusdens Bureau voor Toerisme samengestelde route leidt de toerist langs de deelnemende winkels, galeries, cafés en restaurants.

Heusden Maritiem is een samenwerkingsverband tussen Het Gouverneurshuis en de stichting Argus, die is opgericht om het erfgoed van de Heusdense scheepswerf te behouden en beheren. Daarnaast is ook het Streekarchief Langstraat Heusden Altena nauw bij de voorbereiding betrokken geweest.

 

Openingstijden

Het Gouverneurshuis is gevestigd aan de Putterstraat 14 in Heusden. De expositie is van 30 april tot en met 1 oktober 2017 te bezoeken op:

  • donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur
  • zaterdag en zondag van 11.00 tot18.00 uur

De toegang is gratis.

 

foto’s: Heusden Maritiem/Streekarchief Langstraat Heusden Altena

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -