Eurlings wil dronken schipper vaarbewijs afnemen

0

Het toegestane alcoholpromillage voor schippers wordt vanaf zaterdag 24 juli verlaagd van 0,8 naar 0,5 promille. Verkeersminister Eurlings wil zelfs dat schippers die teveel drinken, hun vaarbewijs wordt afgenomen.

Het lagere promillage gold al voor de Rijn, Waal en Lek en wordt nu uitgebreid naar de overige wateren. De maatregel geldt voor beroepsschippers én recreatievaarders.
Het gaat om een wijziging van de Scheepvaartverkeerswet. Rijkswaterstaat deelt mee dat het doel van de maatregel is ‘dat personen scherp en alert zijn als zij een vaartuig besturen’. De Nederlandse regels worden hiermee in overeenstemming gebracht met omringende landen, en met de regels voor de weg.
Inmiddels heeft de ministerraad, op voorstel van minister Eurlings (V&W), ook ingestemd met een wetsvoorstel waarin het mogelijk wordt om van schippers die de regels overtreden, het vaarbewijs in te nemen. Dit wetsvoorstel ligt nu bij de Raad van State. De huidige wetswijziging voorziet nog niet in deze mogelijkheid.

Snelle motorboten
Daarnaast is kort geleden de Regeling snelle motorboten gewijzigd. Verzoeken van vaarweg-gebruikers om gebieden te wijzigen, zijn hierin meegenomen. Met de huidige wijziging zijn de gebieden en seizoenen voor varen met snelle motorboten uitgebreid. Meer informatie kunt u vinden op www.rijkswaterstaat.nl.

Voorlichting en handhaving
Vaarweggebruikers worden de komende weken geïnformeerd over de wijzigingen. Rijkswaterstaat verspreidt een flyer in onder meer de jachthavens. Bij een aantal regionale zenders is een radiospotje te horen.
Rijkswaterstaat en de Dienst Waterpolitie van het KLPD handhaven samen de regels op de rijksvaarwegen. De hoogte van de boete bij overtreding hangt af van de ernst van de overtreding.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.