- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsElektronisch melden: tijd begint te dringen voor tankvaart

Elektronisch melden: tijd begint te dringen voor tankvaart

- Advertentie -

Delen

Vanaf 1 december 2018 gaat de elektronische meldplicht op de Rijn ook voor tankschepen gelden. Dat betekent dat alle binnenvaarttankers vóór die tijd een account moeten aanvragen bij BICS. Met de gratis software van het Binnenvaart Informatie- en Communicatie Systeem kunnen ze hun reis- en ladinggegevens doorgeven aan de vaarwegbeheerders.

Bureau Telematica Binnenvaart heeft in opdracht van de vaarwegbeheerders Rijkswaterstaat (Nederland) en Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung (Duitsland) een Nederlandstalige en Duitstalige voorlichtingskrant uitgegeven: BICSmail. Die is naar alle tankvaartondernemers verstuurd en te downloaden via de website van BTB.

 

Verplicht vanaf 1 december 2018

Elektronisch melden is al verplicht voor de containerbinnenvaart. Daar werkt het systeem naar volle tevredenheid van vaarwegbeheerders, scheepseigenaren en bemanningsleden.

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart heeft besloten om de elektronische meldplicht uit te breiden naar de tankvaart. De Nederlandse wateren die onder het BPR vallen, zullen naar verwachting snel volgen. Elektronisch melden wordt vanaf 1 december 2018 verplicht voor alle tankers, ongeacht het type en de ladingsoort die ze vervoeren.

Het gaat dus niet alleen om schepen met ADN-lading, maar om alle schepen met vast ingebouwde ladingtanks. Dus ook poedertankers en melktankers vallen eronder, zo staat in de BICSmail te lezen.

 

Europese standaard

De BICS-melding is verplicht bij de start van elke geladen en lege reis én bij een wijziging van de (hoeveelheid) lading of aantal personen aan boord. BICS is dé Europese standaard voor elektronisch melden. Het is ontwikkeld door Rijkswaterstaat, in samenwerking met de andere vaarwegbeheerders en met inspraak van een gebruikersgroep van varende ondernemers. Het systeem is meertalig: Nederlands, Duits, Frans en Engels.

Van de circa 1.600 tankers die in het Rijngebied varen, waren er begin mei 2018 inmiddels bijna 500 aangemeld bij BICS. De tijd begint dus te dringen voor degenen die nog geen account hebben, waarschuwen deskundigen.

 

Tempo is te laag

Henk van Laar, beleidsmanager bij Bureau Telematica Binnenvaart, waarschuwt in de BICSmail: “Laat het niet op het laatste moment aankomen. Anders loop je een serieus risico dat het account niet tijdig geregeld is. Als je op 1 december niet elektronisch kunt melden, ben je in overtreding! Zo simpel is het gewoon.”

Wekelijks worden nieuwe accounts aangevraagd, maar het tempo is te laag. “Als het zo doorgaat, komen er eind dit jaar onherroepelijk tankvaartondernemers in de knel. Misschien focust men zich te veel op de datum van 1 december… Dat is niet verstandig. Regel het nu alvast. Dan weet je zeker dat je ook na 1 december gewoon kunt varen.”

Aanvragen van een account kan via www.bics.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -