- Advertentie -
- Advertentie -

Een kwart

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Bijna 25 procent van de kiezers heeft op Geert gestemd (ik zei toch dat mijn voorspelling niet uit zou komen), dus ruim 75 procent niet. Hoe liggen die cijfers in de binnenvaart? Ik denk anders. In een sector zonder grenzen stem je niet op iemand die uit de EU wil stappen en de grenzen dicht wil timmeren. In een sector die zich de afgelopen twintig jaar heeft onderscheiden als wezenlijk deel van de oplossing voor de klimaatproblemen stem je niet op iemand die ontkent dat er een klimaatprobleem is. In een sector die een onmisbare schakel is van een internationale (voor de binnenvaart onmisbare) keten stem je niet op nationalistische ideologieën van begin twintigste eeuw.

Zelfs het kwart van de mensen in de binnenvaart dat wel wat voelt voor de schatkist plunderen om arme mensen cadeautjes te geven, beseft dat hij fantasieverhaaltjes vertelt. Sowieso weten ondernemers dat de balans aan het einde van het jaar in evenwicht moet zijn, anders heb je het jaar d’rop niet te eten.

Toch zijn er in de binnenvaart ook mensen die vonden dat er verandering moest komen, en dan stem je op iemand die gegarandeerd alles anders wil doen. Ook al is het een clown die malle fratsen uithaalt, het is wel anders.

Peter de Waard haalde in zijn column in de Volkskrant vorige week een oud Turks spreekwoord aan: “Als een clown het paleis binnengaat en de koning verjaagt, dan wordt de clown geen koning maar wordt het paleis een circus.”

Je mag Geert geen polderfascist noemen (hè, nou doe ik het toch) want aan polderen heeft hij een broertje dood. Behalve hij heeft in zijn partij niemand wat te vertellen. We mogen niet vergeten dat zijn hele partij is gegrondvest op xenofobie, de angst voor vreemdelingen.

Eén van die opgeblazen thema’s waar de huidige demissionaire regering steken heeft laten vallen. Verreweg de meeste buitenlanders komen naar Nederland om hier te werken en zonder hen zouden heel wat sectoren – waaronder de binnenvaart – het behoorlijk moeilijk krijgen.

De angst voor vreemdelingen zit diep bij veel mensen. Boris Johnson en Donald Trump hadden net als Geert de kwaliteit om die angst te gebruiken en vreemdelingen de schuld te geven van alles wat er mis is of zou kunnen zijn.

In Nederland is daar gelukkig geen meerderheid voor en de andere partijen in de Tweede Kamer gaan niet mee in die gekkigheid van de wanhopig over allerlei door hemzelf opgeworpen schaduwen heen springende Geert.

Alleen de hijgende BBB wil met iedereen regeren. Maar denk erom: geen van die B’s staat voor Binnenvaart.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -