- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDuitsland wil door met subsidieprogramma voor vlootmodernisering

Duitsland wil door met subsidieprogramma voor vlootmodernisering

- Advertentie -

Delen

Het Duitse subsidieprogramma voor vlootverduurzaming lijkt een succes. Er is al 31,8 miljoen euro toegekend voor diverse projecten.

Schippers en rederijen hebben staatssteun aangevraagd voor onder meer hybride aandrijvingen, elektrische aandrijvingen voor passagiersschepen en brandstofcellen.

In Duisburg hebben parlementariërs en ambtenaren van het verkeersministerie onlangs samen met sectorvertegenwoordigers overlegd hoe het in de toekomst verder zou moeten gaan met de subsidieregeling. Er moet rekening worden gehouden met de aangescherpte Europese wet voor staatssteun en de taxonomieverordening, een EU-breed classificatiesysteem op basis waarvan investeerders en bedrijven kunnen beoordelen of economische activiteiten duurzaam zijn. Volgens beide regelingen mogen vanaf 2026 alleen nog technologieën gesubsidieerd worden die leiden tot nul emissie.

Tegenslag

Voor de binnenvaart zou dit een tegenslag zijn. Synthetische brandstoffen zouden niet meer gesubsidieerd mogen worden. Brandstofcellen en elektrische aandrijvingen wel, maar die zijn volgens scheepsbouwdeskundigen pas over tien tot vijftien jaar rijp voor serieproductie en dan dus ook pas betaalbaar.

De internationale riviercommissies, het bedrijfsleven en EU-vertegenwoordigers onderhandelen nu over de mogelijkheden en de aanpak. Het doel is rekening te houden met de levenscyclus van schepen. Niet ‘nul aan de pijp’ zou hierdoor maatgevend worden, maar wel nul emissies gedurende de hele waardeketen. Scheepseigenaren zouden daardoor weer meer alternatieven krijgen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -