48 procent meer omzet voor binnenvaart

0
Een schip op het IJ in Amsterdam. (foto Tekst & Toebehoren)

De omzet van de transportsector viel in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 32 procent hoger uit dan in het tweede kwartaal van 2021. De binnenvaart deed het met een plus van 48 procent nóg beter.

Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De omzet is in alle deelmarkten hoger dan in het tweede kwartaal van 2019, het jaar vóór de coronapandemie. Als verklaringen noemt het CBS de afgeschaalde coronamaatregelen, de aangetrokken economie en de prijsstijgingen.

De omzetstijging van de Nederlandse binnenvaart lag boven het gemiddelde van de totale transportsector. Die groeide in het tweede kwartaal met 48 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, zo becijfert het CBS. Dit komt voornamelijk door de toegenomen vrachtprijzen. Die lagen ruim 40 procent hoger.

De binnenvaart had in het tweede kwartaal al te maken met lage waterstanden. De toeslagen daarvoor waren van grote invloed op de prijs. Dit zal in de cijfers over het derde kwartaal een nog grotere rol spelen, voorspellen de rekenaars van het CBS.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.