- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDuitsland gaat mobiele dekking op hoofdvaarwegen meten

Duitsland gaat mobiele dekking op hoofdvaarwegen meten

- Advertentie -

Delen

Zonder een betere mobiele ontvangst geen verdere digitalisering van de binnenvaart. Om te kijken waar de dekking nog onvoldoende is, gaat Duitsland de ontvangst van mobiel internet op de hoofdvaarwegen in kaart brengen. Dit is een van de maatregelen uit het Masterplan Binnenvaart.

De meetcampagne is afgesproken tijdens een bijeenkomst over 5G op en langs de vaarwegen in het Duitse verkeersministerie. Hieraan namen naast binnenvaartorganisaties ook telecomnetwerkbedrijven en vaarwegbeheerder WSV deel. De sectorvertegenwoordigers maakten duidelijk dat een goed uitgebouwd mobiel netwerk cruciaal is om de digitalisering van de binnenvaart in een stroomversnelling te brengen.

Streamen

“We hebben dit nodig om de binnenvaart beter te kunnen integreren in digitale supply chains en digitale services mogelijk te maken. Denk aan updates voor softwareprogramma’s en monitoring van kunstwerken op afstand. En natuurlijk ook voor de ontwikkeling van digitale, geautomatiseerde schepen die vanaf de wal bediend kunnen worden.”

“Verder maakt een goede mobiele ontvangst een carrière in de binnenvaart aantrekkelijk voor jongeren, die ook aan boord willen kunnen streamen en contact willen kunnen houden met vrienden en familie.”

Meer masten nodig

Marcel Lohbeck, namens de Vereniging Europese Binnenvaart en Vaarwegen (VBW) aanwezig als voorzitter van de werkgroep digitalisering voor het Masterplan Binnenvaart, spreekt van een oplossingsgerichte discussie. “Dat is bemoedigend. De uitbreiding van het mobiele netwerk gaat onmiskenbaar vooruit, maar langs de vaarwegen zijn er nog steeds diverse ‘gaten’.”

“Om in de toekomst geen problemen meer te hebben bij proeven in de digitale testzones en in de reguliere scheepvaart hebben we simpelweg meer zend- en ontvangstmasten nodig. De sector is dan ook blij met de constructieve rol van de vaarwegbeheerder in het ter beschikking stellen van terreinen voor masten. Dit voorstel hebben we in het Masterplan samen met de overheid ontwikkeld.”

 

Vergunningen

Lastig is dat juist terreinen langs de vaarwegen vaak onderworpen zijn aan strenge milieueisen. Daarom schaart de sector zich achter het voorstel voor een zogenaamde Netzausbaubeschleunigungsgesetz. Via deze nieuwe wet moet het verstrekken van vergunningen voor het plaatsen van telecommunicatiemasten vereenvoudigd en versneld worden.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -