- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe havenboot voor Bataviahaven

Nieuwe havenboot voor Bataviahaven

- Advertentie -

Delen

De havenmeesters van de Bataviahaven in Lelystad hebben een nieuwe havenboot. De oude voldeed niet meer aan de eisen en in samenwerking met de bouwers van KD Workboats op Urk is een op maat gemaakte, aluminium vervanger gebouwd.

Het nieuwe vaartuig voldoet helemaal aan de specifieke eisen die aan de havenboot voor de Bataviahaven worden gesteld. Een voordeel is dat de keuze voor aluminium betekent dat er minimaal onderhoud nodig is.

Assisteren

De Bataviahaven is de laatste jaren snel gegroeid. De komst van de Hiswa te Water en de snelle groei van het aantal riviercruiseschepen dat Lelystad aandoet, hebben een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor de nieuwe havenboot. Hij is uitgerust met twee Yamaha-buitenboordmotoren die samen een vermogen van 300 pk hebben. Met name die power was een belangrijke wens omdat de havendienst regelmatig assisteert bij het aan- en afmeren van charterschepen en riviercruiseschepen.

De boot is voorzien van een relatief groot werkdek. Dat is met name belangrijk bij de op- en bouw van de beurs Hiswa te Water. Omdat dit vaak pre

(foto Bataviahaven Lelystad)

cisiewerk is, is de boot voorzien van een hoogwaardig besturingssysteem, dat automatisch de maximale vaarsnelheid in de haven beperkt. Met één druk op de knop handhaaft de boot zijn positie. Dat komt goed van pas bij het plaatsen van de boeien die zijn voorzien van betonnen ankers.

De boot is uitgerust met een kraan. Het model is overgenomen van de oude havenboot, maar dan wat robuuster en moderner uitgevoerd. Met de moderne apparatuur aan boord kan voor het eerst ook de havenbodem worden bekeken en in kaart gebracht.

 

Niet meer gebukt staan

De werkomstandigheden voor de havenmeesters zijn aan boord aanzienlijk verbeterd. Zo is de stuurhut ruimer en hoger geworden, waardoor zij niet meer gebukt hoeven te staan. Het zicht vanuit de stuurhut is prima en de op het dak geplaatste airco zorgt ervoor dat het binnenklimaat onder alle omstandigheden aangenaam is.

Arbotechnische eisen hebben in het ontwikkelproces een belangrijke rol gespeeld. Het geluidsniveau is tijdens het varen aanzienlijk lager dan in de oude havenboot.

De komende weken wordt proefgevaren om eventuele kinderziektes op te sporen. Dat geeft de havenmeesters ook gelegenheid om te wennen aan de vaarkarakteristieken van de nieuwe boot.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -