- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDatarevolutie zichtbaar op Europort 2017

Datarevolutie zichtbaar op Europort 2017

- Advertentie -

Delen

De thema’s datarevolutie, groene technologie en het belang van gekwalificeerde mensen staan centraal tijdens Europort 2017. De 2-jaarlijkse internationale vakbeurs in Rotterdam Ahoy vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 10 november.

Europort heeft voor drie actuele thema’s gekozen: Big Data, The New Environmental Age en The Human Factor. Deze drie trends haken in op het overkoepelende thema van de beurs: Maximising Vessel performance.

Beursmanager Raymond Siliakus licht toe: “De komende maanden en zelfs jaren spelen deze thema’s een steeds belangrijkere rol in de mondiale maritieme industrie en zijn daarom zichtbaar op Europort 2017. Zowel op de beursvloer, waar exposanten hun nieuwste producten en slimme oplossingen laten zien, als in het uitgebreide congresprogramma van de beurs.”

 

‘Slimme schepen’

Toonaangevende leveranciers van technologie, scheepsbouwers en rederijen verkennen het gebruik van big data-methodieken voor het ontwikkelen van ‘slimme schepen’, die veiliger, efficiënter en rendabeler zijn. Rolls-Royce, waarvan dochteronderneming MTU exposeert op Europort, is onlangs een strategische alliantie aangegaan met het Finse VTT Technical Research Centre voor de ontwikkeling van de eerste generatie op afstand bestuurbare en autonome schepen. Een andere exposant, Lloyd’s Register, heeft big data-onderneming Real Time Adaptive Maintenance Optimisation (RTAMO) overgenomen om de software van dit bedrijf voor de commerciële scheepvaart uit te rollen.

 

Internationale regelgeving

Internationale regelgeving blijft de stuwende kracht achter de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologie. Tijdens Europort is er dit jaar ook aandacht voor oplossingen die concurrentievoordeel opleveren, zoals alternatieve brandstoffen, hightech-coatings en zonnecelsystemen. Siliakus geeft aan: “De onderliggende boodschap is duidelijk. Schone en efficiënte schepen zijn essentieel voor een winstgevend en duurzaam businessmodel.”

 

De menselijke factor

Concurrerend blijven in de scheepvaartindustrie vereist ook dat men beschikt over goed opgeleid en gemotiveerd personeel, dat kan innoveren en efficiënt kan werken. Europort biedt een forum om met academische instellingen en opleidingsinstanties te discussiëren over het belang van investeren in human capital en van gedachten te wisselen over het aantrekken en binden van de jongere generatie.

Volgens velen staat de maritieme industrie aan de vooravond van een personeelscrisis, doordat er te weinig jonge mensen instromen om de gaten op te vullen die ontstaan door de vergrijzing. Daarnaast maakt de scheepvaart steeds meer gebruik van robottechnologie, automatisering en andere geavanceerde technologieën. Dit vereist specialisten en technisch personeel met specifieke expertise.

 

Congresprogramma

Ook in het congresprogramma staan de drie thema’s centraal. Zo organiseert The Royal Institution of Naval Architects (RINA) op woensdag 8 november een congres over Alternative Ship Power & Propulsion Systems. Sprekers belichten het gebruik van alternatieve brandstoffen en het ontwerpen van schonere schepen met een lagere koolstofuitstoot. Daarnaast organiseert CEDA (Central Dredging Association) haar jaarlijkse congres tijdens Europort 2017.

De populaire Europort Masterclasses krijgen deze editie een vervolg. Iedere dag vindt één masterclass plaats, specifiek gericht op een of meerdere thema’s. De masterclasses organiseert Rotterdam Ahoy in samenwerking met Netherlands Maritime Technology.

 

foto: Rotterdam Ahoy

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -