- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsCoVadem bereikt mijlpaal: meer dan 250 metende schepen

CoVadem bereikt mijlpaal: meer dan 250 metende schepen

- Advertentie -

Delen

Binnen twee jaar 250 aangesloten metende schepen, dat was het doel bij de start van CoVadem Services op 1 januari 2019. Half november werd die mijlpaal bereikt. Daarmee verzamelt het varend meetnet ruim voldoende gegevens voor betrouwbare informatie en voorspellingen over waterdieptes op de Rijn en Waal. Er wordt nu ook gewerkt om de bodem van andere rivieren in kaart te brengen.

CoVadem maakt ‘varen met voorkennis’ mogelijk. Het vernieuwende concept, voor en door binnenvaartondernemers, brengt actuele waterdiepten in kaart door de gegevens van diepte- en beladingsmeters van aangesloten schepen te verrijken met slimme big data-technieken. Met die informatie weet een schipper exact wat de waterdiepte is rondom het schip en over het gehele traject naar zijn bestemming.

Coöperatieve vaardieptemetingen

CoVadem is er voor en door de binnenvaart. De naam is afkomstig van ‘coöperatieve vaardieptemetingen’. Na jaren van onderzoek naar zo’n collectief opgezet systeem, mede met steun van Rijkswaterstaat, MARIN, Deltares, Bureau Telematica binnenvaart, Autena Marine, overheden en binnenvaartbedrijven, bleek voor de verwezenlijking van de visie een zelfstandig bedrijf nodig.

Drie betrokkenen: Meeuwis van Wirdum, Henk van Laar en Desiré Savelkoul, durfden die uitdaging aan en richtten medio 2018 CoVadem Services op. Zij pasten het concept aan om het op de markt te kunnen brengen – maar nog steeds vanuit de coöperatieve gedachte.

Veel data dankzij veel schepen

Een van de opgaven voor het in Amsterdam gevestigde bedrijf was voldoende schepen te vinden voor het varende meetnet. Voor betrouwbare informatie van de rivierbodem was het nodig om veel data te verzamelen. Daarvoor zochten de oprichters 250 metende schepen. Het streven was dat aantal vóór 1 januari 2021 te bereiken. Half november werd dat doel gehaald. Inclusief de niet-metende schepen, maken ruim 300 schippers nu gebruik van de waterdieptegegevens in hun Inland ECDIS viewer.

Onder de deelnemers zijn vele particuliere binnenvaartondernemers, maar ook gevestigde rederijen als HGK, Chemgas, Bosman Container Shipping, Dubbelman, Somtrans, Danser en Interstream Barging. Ook partijen als Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam rustten een deel van hun vaartuigen uit met de CoVadem Box, die de gemeten waterdieptes aan boord registreert en doorstuurt voor analyse en verwerking. 

Abonnement

Scheepseigenaren hoeven zelf geen grote investering te doen. CoVadem werkt op basis van een abonnement. Er zijn ook geen ingewikkelde of kostbare installaties nodig. Het concept benut gegevens en technieken die in feite al voorhanden zijn, maar tot voor kort alleen per individueel schip gebruikt werden: de metingen van de dieptemeter. Alle meetgegevens van de honderden schepen in het varende meetnet worden voortdurend verzameld en gecombineerd. Zo profiteren klanten van de – anoniem verzonden – gegevens van de schepen die voor hen varen.

De informatie over de waterdieptes maakt het mogelijk om veiliger en zuiniger te varen. De accurate prognoses stellen schippers ook in staat om beter in te schatten wat de optimale diepgang is en ze kunnen dus bijvoorbeeld meer lading meenemen.

CoVadem Smart Navigation

Vanaf het begin waren de gegevens al beschikbaar via het persoonlijke online Smart Dashboard. Sinds eind oktober is er voor de Rijn en Waal ook een waterdieptekaart in de Inland ECDIS-viewers van Periskal en Tresco. Met deze CoVadem Smart Navigation-module krijgen schippers de real time-informatie over waterdiepten in hun stuurhuis: geïntegreerd in de elektronische vaarkaart.

Ze ontvangen dagelijks een update van de dieptedata, gebaseerd op de metingen van de schepen die voor hen uit varen. De verwerking in de elektronische vaarkaart gebeurt automatisch. De dieptekaart van CoVadem is naadloos geïntegreerd in de Inland ECDIS-viewers. Net als de andere lagen. In één blik zie je tijdens het varen alle gewenste informatie.

Voor iedereen

De waterdieptegegevens van CoVadem zijn beschikbaar voor de hele binnenvaart. Ook voor vaartuigen zonder dieptemeter. Metende schepen krijgen korting op het abonnement. Alle schippers kunnen gebruikmaken van het dashboard of de waterdieptekaart in hun Inland ECDIS-vierwer. Smart Navigation is nu al beschikbaar op de Waal en de Rijn, tussen Rotterdam en Bazel. Het vaargebied wordt stapsgewijs uitgebreid naar andere rivieren.

Kijk voor informatie en de tarieven op www.covadem.com.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -