CDNI-verwijderingsbijdrage gaat omhoog

1

De CDNI-verwijderingsbijdrage voor olie- en vethoudend afval gaat omhoog naar 10 euro. Dat is besloten op de jongste Conferentie der Verdragsluitende Partijen (CVP) die 22 juni in Straatsburg werd gehouden.

Het nieuwe tarief van 10 euro per 1.000 liter geleverde gasolie gaat in op 1 januari 2023. Het is in korte tijd de tweede verhoging. Bij de invoering van het CDNI-verdrag was het tarief 7,50 euro. Het ging in 2021 naar 8,50 euro.

Hoge inflatie

De aanstaande verhoging is volgens de Rijnoeverstaten waar het Scheepsafvalstoffenverdrag geldt, nodig wegens de aanhoudend stijgende kosten van de inzameling, inname en verwerking van het oliehoudend afval, mede door de hoge inflatie. “De financiële structuur van het systeem moet geconsolideerd worden: de verhoging van de bijdrage tot 8,50 € heeft maar nét en tijdelijk een evenwicht opgeleverd en het evenwicht binnen het systeem is zeer wankel.”

De extra inkomsten zijn nodig om “een kwalitatief hoog dienstverleningsniveau te behouden”, aldus de CVP. “Het is belangrijk dat het bedrijfsleven over een efficiënt systeem beschikt waarmee aan de milieuverplichtingen voldaan kan worden.”

 

1 reactie

  1. Kwalitatief hoge dienstverlening? Vinden de schippers dat ook, of is dit een staaltje van wc-eend keurt wc-eend? Denk dat er weinig schippers zijn op dit soort conferenties waar besluiten genomen worden. Allemaal voor hun eigen bestwil natuurlijk. (Dit is cynisch bedoeld, zet ik er maar even bij). Ik heb nog weinig juichende geluiden gehoord over de dienstverlening.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.