Bunkeroverslag in Rotterdam onder druk

0

In 2013 leverde de Rotterdamse bunkerbranche minder brandstof aan de scheepvaart. Het bunkervolume daalde van 10,9 naar 10,4 miljoen ton. Dat heeft Havenbedrjf Rotterdam bekendgemaakt.

(archieffoto Tekst & Toebehoren)

De daling heeft te maken met het kleinere aantal schepen dat in Rotterdam arriveerde; een gevolg van de schaalvergroting. Daar komt bij dat veel zeeschepen zo zuinig mogelijk varen: super slow-steaming.

Bijna 50 dollar goedkoper
De kans dat de bunkeroverslag de komende periode weer stijgt scht het Havenbedrijf ‘zeer reëel’. Op dit moment is de stookolie in de Rotterdamse bunkerhaven uitzonderlijk goedkoop in vergelijking met andere havens. Een ton stookolie kost bijna 50 dollar minder dan in Singapore; $ 560,50 (prijs 24 januari 2014, Bunkerworld) tegen $ 613,-. Normaal is het prijsverschil 20 tot 30 dollar  en in augustus was de prijs in Rotterdam nog even hoog als in Singapore.

Stookolie
De bunkermarkt is sterk prijsgedreven. Rotterdam dankt zijn positie als grootste bunkerhaven van Europa aan zijn olieraffinaderijen. Stookolie is namelijk een residu van het raffinageproces. Daardoor kon Rotterdam vaak de goedkoopste stookolie leveren. Inmiddels produceren raffinaderijen veel schoner en blijft er minder stookolie over. De meeste stookolie die in Rotterdam wordt geleverd, komt nu uit Rusland.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.