Binnenvaart profiteert van nieuwe terminal Stein

0

Limburgs gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur heeft vandaag (dinsdag 8 september) de nieuwe terminal van OCI Nitrogen in de haven van Stein geopend. Via 3,5 kilometer aan ondergrondse pijpleidingen voor vloeibare kunstmest en ammoniak is de haven nu verbonden met industrieterrein Chemelot.

Jaarlijks zullen zo’n 100 binnenvaartschepen zorgen voor de verlading van 100.000 ton vloeibare kunstmest in Noordwest-Europa. Tot op heden gebeurde dit per truck naar de haven van Cuijk. Met de investering in de nieuwe terminal en vervoer per binnenvaart heeft OCI Nitrogen gekozen voor duurzamer en efficiënter vervoer. Het bedrijf is in Europa een van de marktleiders in stikstofhoudende kunstmest en wereldwijd de grootste producent van melamine, dat wordt gebruikt als grondstof voor lijmen en harsen.

 

De haven van Stein. (foto OCI)
De haven van Stein. (foto OCI)

Ammoniak

Gedeputeerde Twan Beurskens: ‘De OCI-terminal is niet alleen vanuit duurzaamheids- en veiligheidsoogpunt belangrijk maar laat ook zien dat Limburg volop investeert in de logistiek. Bovendien zorgen dit soort ontwikkelingen ervoor dat het industrieterrein Chemelot competitiever wordt.’

OCI Nitrogen produceert op Chemelot ammoniak die wordt verwerkt tot kunstmest en andere producten. Met de nieuwe terminal is een tweede pijpleiding aangelegd om ammoniak aan of af te voeren bij een tekort of een overschot. Een extra, derde ondergrondse pijpleiding is meteen ook gerealiseerd met het oog op mogelijke toekomstige toepassingen.

 

Aanvaarbeveiliging

De terminal zelf is voorzien van een aanvaarbeveiliging met hefconstructie. Deze hefconstructie is met 66 meter de langste in Nederland. Passerende schepen blijven gegarandeerd op afstand, zodat binnenvaartschepen veilig kunnen verladen.

 

(foto OCI)
(foto OCI)
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.